Kievul face eforturi pentru stabilizarea cât mai rapidă a teritoriului eliberat

Intrarea în Kupiansk, o localitate eliberată de trupele ucrainene

Oficialii ucraineni au anunțat că depun eforturi susținute pentru stabilizarea urgentă a teritoriului estic recent recucerit și au subliniat necesitatea unor victorii rapide pentru a nu permite Rusiei să mai aibă un cap de pod pe teritoriul ucrainean.

Rapida contraofensivă din ultimele săptămâni, când forțele rusești au abandonat zonele ocupate, în special în regiunea de la est de Harkov, a adus trupele ucrainene în apropierea unor părți din așa-numitul Donbas deținute de mult timp de separatiștii susținuți de Rusia.

Kievul a transmis insistent că are nevoie de mai multe arme occidentale pentru a-și asigura apărarea.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul său video nocturn din 19 septembrie că forțele Kievului din regiunea Harkov „stabilizează situația [și] mențin pozițiile... atât de ferm încât ocupanții intră în mod clar în panică”. „Avem acum încredere că ocupanții nu vor mai avea niciun punct de sprijin pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el.

„Ritmul este foarte important acum”, a declarat Zelenski, în contextul în care temperaturile scad rapid în regiune și nevoile de bază ale locuitorilor sunt o prioritate importantă. „Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de deplasare a trupelor noastre. Ritmul de refacere a vieții normale în teritoriul eliberat”.

Zelenski declara săptămâna trecută că aproximativ 150 000 de ucraineni au trăit sub ocupație rusă în regiunea Harkov în ultimele cinci luni.

În seara zilei de 19 septembrie, viceprim-ministrul responsabil cu reintegrarea zonelor recucerite, Irina Vereșciuk, spunea că autoritățile au lansat un program-pilot de mici alocații în numerar pentru a ajuta locuitorii din jurul orașului Harkov. Ea a precizat că fiecare persoană va primi echivalentul a 33 de dolari și a mulțumit Crucii Roșii Internaționale pentru sprijinul financiar acordat proiectului.

Zelenski a mai afirmat în discursul său nocturn că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură printre cadavrele soldaților ucraineni îngropați în apropiere de Izium, oraș-cheie din regiunea Harkov. Kremlinul respinge acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi comis crime de război acolo spunând că sunt „mincinoase”.

### Vezi și... ### Liz Truss: Marea Britanie va cheltui în 2023 mai mult ca în 2022 pentru efortul de război din Ucraina

Zelenski a anunțat pe 19 septembrie că centrul administrativ local din Kupiansk a fost recucerit de la forțele rusești. De asemenea, guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai, a declarat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra satului Bilohorivka și că se pregătesc să recucerească întreaga provincie.

Bilohorivka se află la doar aproximativ 10 kilometri de orașul Lisiciansk, pe care forțele rusești l-au cucerit în iulie, după săptămâni de lupte intense.

La 20 septembrie, Statul Major General ucrainean i-a avertizat pe ucraineni de iminența atacurilor aeriene și cu rachete ale Rusiei în întreaga țară și a declarat că forțele ucrainene au respins operațiunile rusești în Maiorsk, Vesele, Kurdiumivka și Novomihailivka. RFE/RL nu a putut confirma afirmațiile de pe câmpul de luptă în zonele de lupte intense.

Între timp, serviciile britanice de informații în domeniul apărării au apreciat la 20 septembrie că "capacitatea de atac cu rază lungă de acțiune" a Ucrainei împotriva sediului central și a aerodromului Flotei rusești din Marea Neagră a forțat o relocare a submarinelor rusești, "subminând" unul dintre principalele obiective ale Moscovei în cei opt ani de ocupație a Crimeei.