Kievul îl comemorează pe pilotul care a contribuit la apariția legendei „Fantoma Kievului”

Soldați ridică drapelul ucrainean în timpul unei ceremonii de adio organizate la Catedrala cu Domul de Aur Sfântul Mihail din Kiev, la 18 iunie, pentru colonelul Valentin Korenciuk, un pilot de luptă - și una dintre "Fantomele Kievului" - care a fost ucis în aprilie în timpul unei misiuni.

Rudele, prietenii și camarazii îi aduc un omagiu lui Korenciuk, mort la 48 de ani, care a servit în cadrul Brigăzii 40 Aeriene. 

Korenciuk a fost unul dintre primii piloți care s-a ridicat în aer la începutul invaziei la scară largă a Rusiei pentru a apăra Kievul. A fost decorat cu Ordinul de stat pentru Curaj (clasa a III-a) și a contribuit la inspirarea legendei „Fantoma Kievului”, un simbol al rezistenței care a câștigat renume mondial.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că Korenciuk a petrecut aproximativ 300 de ore în aer și a avut mai mult de 80 de misiuni.

Soldați ucraineni poartă pe străzile Kievului un portret al pilotului decedat.

Sicriul lui Korenciuk ajunge în Piața Independenței din Kiev.

Generalul-locotenent Anatoli Krivonojko, șeful Comandamentului aerian central al Ucrainei, a declarat pentru RFE/RL: „Astăzi ne-am luat rămas bun de la camaradul nostru de arme, de la un as al pilotajului, un adevărat patriot. O persoană care a trăit în cer”.

„Încă din primele zile de agresiune armată deschisă, a avut misiuni de luptă împreună cu camarazii săi. Au făcut ceva incredibil în acea perioadă, în ciuda superiorității inamice în ceea ce privește numărul de echipamente și calitatea armelor. Și datorită acțiunilor de succes, am reușit să apărăm cerul Kievului”, a declarat Krivonojko.

„Sunt sigur că se vor scrie cărți și se vor face filme despre oameni ca el și frații săi de luptă. El va rămâne pentru totdeauna în istoria Ucrainei, ca un apărător invincibil și ca un as al aerului”, a adăugat Krivonojko.

Korenciuk a fost înmormântat la cimitirul militar Lukianivske, din Kiev.

Valentin Korenciuk, un pilot de luptă ucrainean care a doborât un avion de atac rusesc în apropiere de Kiev și a contribuit la inspirarea legendei „Fantomei Kievului”, un simbol al rezistenței recunoscut la nivel mondial, a fost înmormântat după ce a fost ucis în misiune.