Kievul revine: E prea devreme să precizăm numărul de soldați străini pe care-i vrem

Steaguri ale Ucrainei și Uniunii Europene, sub emblema NATO, în Piața Europei din Kiev (iulie 2023)

Steaguri ale Ucrainei și Uniunii Europene, sub emblema NATO, în Piața Europei din Kiev (iulie 2023)

Discuțiile Kievului cu aliații săi cu privire la un posibil contingent de trupe străine în Ucraina, care ar acționa ca o garanție de securitate, sunt doar în stadiile incipiente și nu s-au fixat asupra unor numere specifice, a declarat joi Ministerul de Externe ucrainean.

Reuters amintește că Ucraina dorește garanții de securitate din partea aliaților săi ca parte a oricărui potențial acord de pace pentru a pune capăt războiului, la aproape trei ani de la invazia Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că acestea ar putea include cel puțin 200.000 de pacificatori europeni. Într-un interviu ulterior acordat Bloomberg, el a precizat că acest număr ar depinde de dimensiunea armatei ucrainene, pe care a declarat că Kievul nu dorește să o reducă în cadrul vreunui acord, așa cum ar vrea rușii. Forțele armate ale Ucrainei numără în prezent aproximativ 800.000 de persoane, scrie Reuters.

„Da, discuția este în curs de desfășurare cu privire la... contingentele militare ale puterilor străine care ar putea fi desfășurate în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhi Tîhîi, reporterilor în cadrul unui briefing la Kiev, joi.

„Această discuție se află într-un stadiu foarte incipient", a mai spus el, precizând că este „prea devreme să vorbim despre cifre exacte" și că un contingent de trupe străine ar fi doar o parte a unor garanții de securitate mai largi.

„Credem că garanțiile de securitate durabile și fiabile pentru Ucraina trebuie să includă atât Europa, cât și Statele Unite”, a spus oficialul ucrainean. „Doar astfel ne putem asigura că această pace este durabilă și sustenabilă".

Heorhi Tîhîi

Heorhi Tîhîi

Rusia a respins joi ideea ca țările NATO să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina în cazul unei încetări a focului, afirmând că o asemenea evoluție ar amenința să provoace o „escaladare incontrolabilă".

Reuters notează că ambele părți ale conflictului au încercat să își îmbunătățească pozițiile pentru eventuale negocieri înaintea întoarcerii președintelui american Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie. Rusia afirmă că este deschisă dialogului cu Trump, care a declarat că intenționează să pună capăt rapid războiului.

Zelenski, care dorește o întâlnire cu Trump, a declarat marți că acei 200.000 de pacificatori europeni ar fi necesari pentru a preveni un eventual nou atac rusesc după un acord de încetare a focului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te