Kievul spune că incidentul de la Tiraspol ar fi o înscenare

Clădirea așa zisului „Minister al Securității Statului” de la Tiraspol într-o imagine apărută pe rețelele de socializare în urma incidentului din 25 aprilie 2022

Serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării spune că incidentul de la Tiraspol, unde miliția locală a informat că sediul așa-numitului minister al securității („MGB”) a fost atacat la 25 aprilie, ar fi o înscenare a serviciilor secrete rusești și transnistrene pentru a „insufla panică și un sentiment anti-ucrainean”.

Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a sugerat același lucru și și-a exprimat „îngrijorarea”.

Într-un comunicat al Direcției principale de recunoaștere a Ministerului Apărării de la Kiev se spune că pregătirile pentru aceste „provocări” ar fi început „cu trei zile înainte de incident”, când liderii transnistreni au dat dispoziție să se instaleze „un buncăr sigur și confortabil”.

Spionajul militar ucrainean a mai dat publicității o dispoziție prin care un secretar al așa numitei „Comisii de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene” cerea șefului raionului Camenca din regiunea transnistreană informații de urgență despre disponibilitatea unui buncăr.

Comunicatul de la Kiev a survenit la scurt timp după incidentul de la Tiraspol petrecut după orele 17:00.

Miliția transnistreană a spus că sediul „MGB” a fost atacat și că s-au auzit mai multe explozii, iar în zonă au fost descoperite aruncătoare de grenadă. Clădirea a fost avariată. Nu există informații despre eventuale victime. Circulația în preajma clădirii a fost oprită.

În comunicatul de la Kiev se afirmă că incidentul „ar trebui să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități”.

La Chișinău, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat „îngrijorarea”. Într-un comunicat de presă se precizează că atacul a fost comis de „persoane neidentificate”. Biroul politici de reintegrare crede însă că incidentul „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale”. Se face un apel la calm și la monitorizarea situației „împreună cu instituțiile naționale competente”.

Incidentul de la Tiraspol a avut loc la puțin timp după ce ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko dăduse asigurări luni că cetățenii ruși din Transnistria nu sunt expuși riscurilor, iar Moscova dorește în continuare rezolvarea problemei transnistrene pe cale pașnică.