Kievul spune că rezultatele așa-zisului referendum din teritoriile ocupate sunt „fără valoare”

Membri ai unei comisii electorale golesc o urnă de vot la o secție de votare, după referendumul privind alipirea la Rusia a regiunilor controlate de Rusia din Ucraina, în Sevastopol, Crimeea 27 septembrie 2022

Kievul a declarat că așa-zisele referendumuri privind apartenența la Rusia, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene controlate parțial de Moscova, au fost „nule și fără valoare” și a cerut Occidentului să își mărească „semnificativ” ajutorul militar acordat Ucrainei.

Oficialii susținuți de Rusia anunțaseră anterior rezultatele finale, spunând că alegătorii au susținut „în mod covârșitor” aderarea la Rusia.

### Vezi și... ### UE intenționează să impună sancțiuni legate de referendumurile ilegale din Ucraina

Referendumurile despre care țările occidentale și Națiunile Unite spun că au fost falsificate au avut loc în perioada 23-27 septembrie în părțile din Zaporojie, Luhansk, Donețk și Herson care se află sub ocupația militară a Moscovei. Teritoriile reprezintă aproximativ 15 la sută din teritoriul Ucrainei.

Organizarea acestor referendumuri a fost respinsă de Ucraina, de guvernele occidentale și de Organizația Națiunilor Unite, deoarece sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că rezultatele referendumurilor înscenate de Rusia sunt „nule și fără valoare” și i-a îndemnat pe partenerii săi internaționali să impună noi sancțiuni dure Moscovei și să ofere Kievului mai mult ajutor militar. „Ucraina nu va fi niciodată de acord cu vreun ultimatum”, a declarat ministerul. „Ucraina solicită UE, NATO și Grupului celor Șapte să sporească imediat și în mod semnificativ presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin impunerea de sancțiuni dure și să crească semnificativ ajutorul militar acordat Ucrainei”, a mai spus acesta.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum au decurs primele zile ale pseudo-referendumului în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia