Kievul spune că Rusia suferă pierderi grele în est. În sud, bătălia pentru Herson este iminentă

Pe o stradă din orașul Herson controlat de Rusia, un banner pe care scrie „Alegerea este făcută. Herson este Rusia”, 31 octombrie 2022

Forțele Kievului au respins mai multe valuri de atacuri rusești în Donbas, a declarat armata ucraineană la 8 noiembrie, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a spus că pierderile grele suferite zilnic de ruși evidențiază „nebunia” strategiei de atac a Moscovei.

În orașul Herson din sudul țării, Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit casele goale și le-a ocupat cu trupe în haine civile în așteptarea unei ofensive ucrainene pentru a recuceri orașul, care a fost primul care a căzut în mâinile forțelor Moscovei la începutul invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina.

Donețk, „epicentrul nebuniei invadatorilor”

Statul Major General al forțelor armate ucrainene informează în briefingul său cotidian că trupele rusești din est au continuat atacurile asupra localităților Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, punctele centrale ale ofensivei Moscovei în Donețk în ultimele săptămâni.

În același timp, a precizat armata, trupele rusești continuă să bombardeze infrastructuri critice și obiective civile în diferite regiuni din Ucraina.

### Vezi și... ### Zelenski: „Lumea răspunde la escaladarea atacurilor rusești cu noi ajutoare pentru Ucraina”

În discursul său video obișnuit din seara zilei de 7 noiembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunea că luptele intense din regiunea Donețk sunt „epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”.

„Mor cu sutele în fiecare zi”, a spus Zelenski. „Terenul din fața pozițiilor ucrainene este literalmente plin de cadavrele ocupanților”. Zelenski a mai spus că soldații ruși din zona Pavlivka s-au plâns guvernatorului regiunii lor, Primorski Krai, în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

CNN a relatat pe 7 noiembrie că, într-o scrisoare care ar fi fost trimisă de pe front către guvernatorul regional Oleg Kojemiako, oamenii din Brigada 155 de infanterie marină a flotei rusești din Pacific spun că au fost aruncați într-o „bătălie de neînțeles” în Donețk, lupte în care, în doar patru zile, aproximativ 300 de oameni au murit sau au fost răniți, pierzând, de asemenea, 50% din echipamentul lor.

Zelenski susține că Kojemiako a minimalizat această scrisoare spunând că pierderile „nu au fost atât de mari” și că acestea sunt „exagerate”.

### Vezi și... ### Străbătând Ucraina devastată de război

În Herson, singurul buzunar de teritoriu deținut de Rusia pe malul vestic al fluviului Nipru care taie în două Ucraina, Moscova a ordonat evacuarea civililor din oraș în așteptarea unui asalt ucrainean pentru recucerirea orașului.

Herson, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori înainte de război, nu are energie electrică sau apă curentă, au declarat ambele părți. Oficialii instalați de Rusia i-au acuzat pe ucraineni de „sabotaj”, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că rușii au demontat 1,5 kilometri de linii electrice.

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești, „deghizate în haine civile, ocupă spațiile civililor și consolidează pozițiile din interior pentru a duce lupte de stradă”.

Forțele rusești au fost „implicate în jafuri și furturi de la locuitori și din locațiile de infrastructură și duc echipamente, alimente și vehicule în Federația Rusă”, a precizat aceasta într-o actualizare la sfârșitul zilei de 7 noiembrie.

În briefingul din 8 noiembrie, armata ucraineană a raportat lovituri asupra unei instalații antiaeriene rusești, a unui depozit de muniție, precum și distrugerea unor blindate rusești în districtul Berislav din regiunea Herson. Conform aceleiași surse, 32 de militari ruși au fost uciși. Informația nu a putut fi confirmată în mod independent.

### Vezi și... ### Cum se descurcă ucrainenii fără curent, la Kiev