Explozia de pe podul Kerci e anchetată oficial de către Rusia | VIDEO

Rusia spune că explozia unui camion a distrus o porțiune a podului Kerci care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia continentală, provocând un incendiu și oprind traficul.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak a postat pe Twitter un mesaj în care spune: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce e ilegal trebuie distrus, tot ce e furat trebuie dat înapoi Ucrainei”.

Podoliak nu a confirmat însă că incidentul a fost pus la cale de către Kiev.

Câteva înregistrări video postate pe rețele de socializare pro-ucrainene arată o explozie puternică pe partea rutieră a podului, urmată de un incendiu de mari dimensiuni și de prăbușirea unei secțiuni a șoselei. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat anchetarea incidentului.

Your browser doesn’t support HTML5

O puternică explozie a distrus un segment al podului peste strâmtoarea Kerci

Agențiile ruse de știri au citat inițial Comisia națională anti-terorism de la Moscova cu declarația că un automobil-capcană a explodat pe secțiunea de trafic rutier a podului peste strâmtoarea Kerci din Crimeea, incendiind șapte vagoane-cisternă de pe linia ferată.

Ceva mai târziu, Comisia de anchete de la Moscova a anunțat „deschiderea unei anchete penale legată de incidentul pe pe podul din Crimeea”, adăugând că a fost vorba de „un camion care a explodat”.

Your browser doesn’t support HTML5

Vladimir Putin a condus un camion pe noul pod construit spre Crimeea

Podul, inaugurat de președintele președintele rus Vladimir Putin în persoană la bordul unui autocamion în anul 2018, era folosit de autoritățile ruse pentru a trimite militari, armament și combustibil spre Ucraina.

Câteva ore mai devreme, în obișnuitul mesaj video nocturn adresat națiunii sale, președintele Ucraine Volodimit Zelenski a făcut un nou bilanț al câștigurilor armatei ucrainene în lupta contra ocupanților ruși, spunând că militarii au recucerit în ultima săptămână mai mult de 770 de kilometri pătrați de teritoriu și 29 de municipalități ucrainene.

În același timp însă, separatiștii pro-ruși au anunțat că în noaptea de 7 spre 8 octombrie ar fi recapturat teritorii în jurul orașuli strategic Bahmut din regiunea Donețk, prima acțiune de acest fel clamată de ruși de la începerea controfensivei ucrainene în estul și sudul Ucrainei pe 6 septembrie.