Statul Major General al Ucrainei informează într-un comunicat că „au fost luate măsuri suplimentare pentru a consolida apărarea". Rusia a lansat 32 de atacuri aeriene și două atacuri cu rachete în ultima zi, potrivit aceleiași surse.
Serviciile secrete britanice informează în raportul zilnic din 14 februarie că grupul de mercenari ruși Wagner „a realizat noi mici câștiguri către periferia nordică a orașului Bahmut din Donbas, inclusiv în satul Krasna Hora” în ultimele trei zile.
Forțele rusești încearcă de luni de zile să captureze orașe și localități strategice, inclusiv orașul Bahmut, care a fost afectat de tiruri grele de artilerie pe 13 februarie.
Capturarea orașului Bahmut ar oferi forțelor rusești un nou cap de pod în regiunea Donețk.
„Rusia urmărește probabil să anuleze o parte din câștigurile pe care forțele ucrainene le-au obținut în perioada septembrie-noiembrie 2022: există o posibilitate realistă ca obiectivul lor imediat să fie să avanseze spre vest până la râul Jerbereț", se spune în buletinul zilnic al Ministerului britanic al Apărării.
Discuții despre noile livrări de armament
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat informările oficialilor ucraineni potrivit cărora a început o nouă ofensivă majoră a Rusiei. Vorbind cu reporterii la Bruxelles pe 13 februarie, Stoltenberg a declarat că alianța militară occidentală nu a observat niciun semn că președintele rus Vladimir Putin s-ar pregăti de pace.
### Vezi și... ### Șeful NATO: Acumularea de trupe și armament arată că ofensiva rusă a început dejaMiniștrii apărării din NATO vor începe o reuniune de două zile la Bruxelles pe 14 februarie, după o reuniune în Germania a așa-numitului grup Ramstein, format din zeci de țări care au furnizat arme Kievului.
Se așteaptă ca grupul Ramstein să discute despre un posibil ajutor militar suplimentar, în condițiile în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să furnizeze avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune. Stoltenberg a afirmat că problema avioanelor va fi discutată la reuniunea NATO, la care va participa și ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov.
„Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia doresc, în continuare, să controleze Ucraina”, a declarat Stoltenberg. „Observăm că au trimis și mai mulți militari, și mai multe arme, și mai mult echipament militar".
Kievul a anticipat o ofensivă amplă care ar putea viza nu doar regiunile Donețk și Luhansk din est, ci și regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei și regiunea Zaporojie din sud-est.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său din seara zilei de 13 februarie că s-a întâlnit în cursul zilei cu comandanții militari pentru a discuta despre apărarea regiunilor Donețk și Luhansk, precum și a sudului Ucrainei, inclusiv a regiunii Odesa. „Acordăm o atenție constantă aprovizionării cu arme, muniții și tot ceea ce conferă forță și stabilitate soldaților noștri”, a spus el, dar nu a oferit alte detalii.