Kim Jong Un continuă vizita cu specific militar, în ciuda avertismentelor să nu livreze arme Rusiei
Liderul nord-coreean Kim Jong Un, în centru, se uită la cabina unui avion militar de vânătoare Su-57, la o uzină aeronautică rusă din Komsomolsk-pe-Amur, la aproximativ 6.200 de kilometri est de Moscova, în Rusia.
Fotografie difuzată vineri dimineață de guvernatorul regiunii Habarovski Krai, Mihail Degtiarev, pe canalul său de Telegram.
15 septembrie 2023 - Kim Jong Un la uzina aviatică din regiunea Habarovsk, în estul îndepărtat, acolo unde Rusia construiește cele mai avansate avioane de luptă ale sale.
Vizita sa liderului nord-coreean lasă să se înțeleagă interesul său pentru armament sofisticat.
Kim Jong Un, însoțit de viceprim-ministrul Denis Manturov, a vizitat și o uzină care produce avioane de pasageri Sukhoi SJ-100,
„I-am arătat liderului (Coreei de Nord) una dintre cele mai importante fabrici de avioane ale noastre. Vedem potențialul de cooperare în domeniul fabricării de aeronave și în alte industrii, ceea ce este deosebit de acut pentru rezolvarea sarcinii țărilor noastre de a realiza suveranitatea tehnologică”, a spus oficialul rus.
Fotografie de grup a delegației ruse și nord-coreene, cu dictatorul Kim Jong Un în centru, la fabrica de avioane de luptă din Komsomolsk-on-Amur.
Dictatorul nord-coreean a zâmbit bucuros și a aplaudat după ce un avion de luptă Su-35 a aterizat într-un zbor demonstrativ.
El s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pe 13 septembrie, la Cosmodromul Vostohnîi, din regiunea Amur a Rusiei.
Liderul rus a susținut că motivul vizitei lui Kim Jong Un este ca Rusia să ajute Coreea de Nord să plaseze sateliți pe orbita Pământului, după două eșecuri ale Phenianului.
Putin a făcut aluzie și la transferul de arme, vorbind despre „posibilitățile” de cooperare militară.
13 septembrie 2023 - Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un examinează o rampă de lansare a rachetelor Soyuz, la cosmodromul Vostohnîi, în afara orașului Țiolkovski, la aproximativ 200 de kilometri de orașul Blagoveșcensk, în regiunea Amur din extremul est al Rusiei.
Kim Jong Un a oferit „sprijinul deplin și necondiționat” al Coreei de Nord lui Vladimir Putin, pentru a apăra interesele de securitate ale Rusiei, și a transmis că relațiile dintre cele două țări sunt de „primă prioritate” în lupta „împotriva imperialismului”.
Dar Coreea de Nord deține un arsenal destul de impresionant, din care Vladimir Putin ar vrea să se aprovizioneze, pe măsură ce invazia pe scară largă în Ucraina pare că va continua și în următorii ani.
Statele Unite și alte țări occidentale au avertizat Moscova și Phenianul să nu încheie acorduri interzise privind transferul de armament.
În imagine: sisteme de rachete deghizate în camioane civile, care au defilat în capitala Coreei de Nord pe 8 septembrie 2023. Panourile superioare ale vehiculelor sunt acoperite cu saci care seamănă cu materiale de construcție.
A fost prima întâlnire dintre Kim Jong Un și Vladimir Putin în Rusia după patru ani, iar liderul rus a citat dintr-un proverb al țării sale: „Un prieten vechi este mai bun decât doi (prieteni) noi”.
În semn de apreciere, cei doi și-au oferit unul altuia câte o pușcă, dar președintele rus a plusat cu „o mănușă de la un costum spațial care a fost în spațiu de mai multe ori”.
Kremlinul a anunțat joi că dictatorul nord-coreean va mai vizita țara pentru „câteva zile”, timp în care are programată participarea la o expoziție de nave de război rusești, în Vladivostok, apoi la o universitate și la „alte facilități”.
Kim Jong Un a intrat în Rusia pe 12 septembrie, cu trenul său personal blindat.
Se estimează că durata călătoriei de la Phenian a fost de circa 20 de ore, pe o distanță de aproape 1.200 de kilometri, deoarece trenul circă cu o viteză extrem de mică în comparație cu garniturile de tren civile din Vest.
Garnitura de lux se deplasează cu o viteză de aproximativ 50 km/h ca urmare a protecției sale blindate.