Kissinger: Dialogul cu Rusia este necesar pentru a preveni escaladarea războiului

Intervenție video a lui Henry Kissinger la Forumul Economic Mondial de la Davos

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat că, la un moment dat, după încheierea păcii în Ucraina, Rusiei va trebui să i se permită să reintre în comunitatea internațională, adăugând că trebuie menținut dialogul cu Moscova.

Kissinger a spus că oricât de lipsită de semnificație ar părea o astfel de idee pentru țările care au îndurat presiunea rusă în anii războiului rece, trebuie evitată o confruntare între Rusia și Occident.

Your browser doesn’t support HTML5

Kissinger: Dialogul cu Rusia este necesar pentru a preveni escaladarea războiului

„Ideea că războiul vizează însăși Rusia – a spus Kissinger prin video-conferință la Davos – ar putea face ca rușii să-și reevalueze poziția istorică, care a fost un amalgam de atracție față de cultura occidentală și teama de a fi dominați de Europa”.

### Vezi și... ### Consiliul de Securitate al Ucrainei are indicii că Rusia vrea să intensifice războiul

Fostul șef al diplomației americane crede că distrugerea statului rus ar putea duce la conflicte interne, de-a lungul a 11 fuse orare și intervenție străină „în condițiile în care există 15 000 sau chiar mai multe arme nucleare, pe teritoriul Rusiei”. Henry Kissinger crede că dialogul cu Rusia e necesar, în condițiile în care războiul continuă, pentru a preveni escaladarea. Kissinger a fost criticat în Ucraina în luna mai, când a sugerat că Ucraina ar trebui să cedeze anumite teritorii Rusiei pentru a obține pacea.

Ieri însă, analistul politic a exprimat opinia că Statele Unite trebuie să continue, chiar să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, până la obținerea încetării focului. El și-a exprimat admirația față de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și „conduita eroică a poporului ucrainean”, adăugând că includerea Ucrainei în NATO ar fi un rezultat potrivit.

### Vezi și... ### Kremlinul respinge planul de pace în 10 puncte al președintelui Zelenski

În anii 70, când s-a aflat la cârma diplomației americane, Henry Kissinger a fost arhitectul deschiderii către Uniunea Sovietică și China, dar a contribuit și la decizii controversate cum au fost bombardamentele și operațiunile militare din Cambodgia. Puțini sunt cei care acum, la Washington, argumentează că dialogul cu Rusia este necesar, în condițiile date, când Moscova nu este interesată să negocieze serios. Dar esența doctrinei politice a lui Kissinger este că ușile nu trebuie închise într-o situație de conflict.