Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate al Ucrainei are indicii că Rusia vrea să intensifice războiul


Rezerviști ruși plecând la război în noiembrie 2022, din gara Chita-1, după mobilizarea declarată de președintele Vladimir Putin
Rezerviști ruși plecând la război în noiembrie 2022, din gara Chita-1, după mobilizarea declarată de președintele Vladimir Putin

Sunt semne că Rusia pregătește o escaladare a războiului din Ucraina în februarie, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, la o zi după ce Volodimir Zelenski afirma că Rusia plănuiește să mobilizeze mai mulți militari pentru o nouă ofensivă majoră.

„Avem multe motive să credem că Rusia ar putea avea o nouă tentativă de a lansa o ofensivă în februarie”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, la televiziunea națională ucraineană.

Danilov a spus că unul dintre semnele că se pregătește o ofensivă este activitatea sporită a lui Dmitri Kozak, adjunctul șefului de stat major al președintelui rus Vladimir Putin, care a organizat întâlniri în Europa pentru a forța Ucraina să semneze acorduri de pace. Ucraina nu se lasă înșelată, a spus Danilov.

O nouă mobilizare?

Kievul susține de săptămâni că Putin vrea să ordone o nouă mobilizare în masă și să închidă granițele țării pentru a împiedica sustragerea de la încorporare.

„Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca în luptă tot ce le-a mai rămas, pe toți cei pe care îi pot mobiliza pentru a încerca să întoarcă cursul războiului și măcar să întârzie înfrângerea lor", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn din 3 ianuarie. „Trebuie să ne punem în calea acestui scenariu rusesc.... Orice încercare a lor de a lansa o nouă ofensivă trebuie să eșueze”, a spus el.

Comentariile au fost făcute chiar în timp ce Moscova se confruntă cu critici interne dure din cauza unei lovituri care a ucis zeci de recruți proaspeți.

Moscova a recunoscut că 89 de soldați au fost uciși în atacul din regiunea Donețk, pe 31 decembrie. Armata ucraineană și bloggerii militari pro-Kremlin au estimat că aproximativ 400 de soldați au murit sau au fost răniți în atacul de artilerie din localitatea Makiivka.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, a declarat că pierderile semnificative ale Rusiei înseamnă că, probabil, Moscova va fi nevoită să anunțe o a doua mobilizare parțială în primele trei luni ale anului.

Cum să impui negocieri de pace cu forța

Eforturile actuale ale Rusiei se concentrează pe capturarea orașelor Liman, Soledar, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, a declarat Maliar.

Pentru a crește eficiența utilizării trupelor, Rusia „va continua să formeze unități de asalt suplimentare în viitorul apropiat" și își se va concentra, în principal, pe capturarea localităților, a scris ea pe Telegram.

Potrivit informațiilor primite de la Direcția principală de informații a Ministerului Apărării, planurile Kremlinului „rămân neschimbate: să determine cu forța conducerea țării noastre să negocieze", a declarat Maliar.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis, pe 4 ianuarie, un nou ajutor militar Ucrainei. Macron a afirmat că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

Descriind vehiculele ca fiind „tancuri ușoare”, un consilier al lui Macron a declarat că președintele francez, care a vorbit la telefon cu Zelenski, dorește să crească ajutorul acordat Ucrainei, dar deocamdată nu se știe câte dintre vehicule vor fi trimise și nici când vor fi livrate.

Anterior, pe 4 ianuarie, au fost auzite explozii în apropierea aerodromului militar rusesc Belbek din peninsula ucraineană Crimeea ocupată de Rusia, în timp ce Moscova și-a reluat atacurile aeriene asupra infrastructurii civile ucrainene, în ciuda succeselor Kievului de a doborî drone rusești.

Șeful orașului portuar Sevastopol, instalat de Rusia, Mihail Razvojaiev, a afirmat pe Telegram că exploziile de la aeroportul Belbek au fost produse de două drone doborâte de forțele rusești. RFE/RL nu a putut confirma aceste informații.

Aeroportul militar de la Belbek, Sevastopol, Crimeea, 2020
Aeroportul militar de la Belbek, Sevastopol, Crimeea, 2020

În Belbek se află regimentul 38 de luptători al forțelor aeriene ruse. Acesta a fost vizat de un atac cu drone în august 2022. De atunci, apărarea aeriană din Crimeea a fost permanent în alertă. Șeful de ocupație al peninsulei, Serghei Aksionov, afirmă că atacurile cu drone reprezintă „principala amenințare” în zonă.

Statul Major General ucrainean a raportat la 4 ianuarie că Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene și de rachete, multe dintre acestea vizând infrastructura civilă din Kramatorsk, Zaporojie și Herson.

Armata ucraineană a raportat la 3 ianuarie că a doborât 84 de drone rusești în perioada 31 decembrie - 1 ianuarie.

„Nu am obținut niciodată astfel de rezultate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ihnat, în timpul unui briefing telefonic. „Am doborât aproape 500 de drone din septembrie”.

Rusia a efectuat atacuri aeriene intense împotriva sistemului energetic ucrainean începând din octombrie, provocând pene de curent generalizate și penurii de încălzire și apă.

XS
SM
MD
LG