Klaus Iohannis vine la Chișinău de Ziua Limbii Române

Ultima dată, președintele român a vizitat Republica Moldova cu ocazia summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca din 1 iunie 2023.

Președintele României, Klaus Iohannis, va veni sâmbătă, 31 august, la Chișinău, la invitația președintei Maia Sandu. Vizita oficială a liderului de la Cotroceni are loc cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită în România și R. Moldova.

Administrația Prezidențială de la București a transmis că Iohannis va transmite un mesaj ferm de sprijin și încurajare pentru autoritățile și cetățenii R. Moldova, în efortul de reformă și democratizare, de implementare a principiilor statului de drept și de securizare a parcursului european.

„Președintele României va face un apel către toți partenerii internaționali pentru continuarea oferirii de asistență comprehensivă, predictibilă și susținută Republicii Moldova, pe toate planurile, mai ales în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei și al tuturor riscurilor care decurg din această situație de securitate complexă”, se menționează în comunicat.

Președinția de la Chișinău a precizat că cei doi șefi de stat vor semna cu prilejul acestei vizite „Declarația comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova”. Ulterior, cei doi președinți vor vizita Aleea Clasicilor și vor depune flori la bustul poetului Mihai Eminescu.

În ultima perioadă la Chișinău au venit mai mulți oficiali străini. Cu ocazia Zilei Independenței în R. Moldova au venit cei trei președinți ai statelor baltice, care au semnat și o declarație de sprijin a integrării R. Moldova în Uniunea Europeană și adresat mesaje de felicitare cetățenilor.

La începutul acestei săptămâni, președinta Maia Sandu a anunțat că a fost testată la COVID-19 și nu a participat la manifestațiile organizate cu ocazia Zilei Independenței.

Câteva zile mai devreme, la 21 august, la Chișinău a fost și cancelarul german, Olaf Scholz, care a promis, alături de președinta Maia Sandu, că Germania va ajuta în continuare R. Moldova „din răsputeri”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te