Kosovo anunță un compromis pentru eliberarea în etape a plăcuțelor de înmatriculare

Guvernul din Kosovo a prezentat un plan de punere în aplicare a unei noi reguli de înregistrare a plăcuțelor de înmatriculare în mai multe etape, după ce s-a confruntat cu presiuni din partea minorității sârbe din nordul Kosovo și a aliaților săi, inclusiv a Statelor Unite, cu privire la planul său de a aplica noua regulă începând de săptămâna viitoare.

Prim-ministrul Albin Kurti a anunțat planul de compromis la 28 octombrie, la o zi după ce minoritatea sârbă a amenințat că va bloca din nou drumurile, dacă autoritățile de la Pristina nu vor fi de acord să amâne punerea în aplicare a regulii care impune reînmatricularea mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare emise anterior de Serbia.

Guvernul a declarat că decizia de a emite noi plăcuțe de înmatriculare în etape arată hotărârea sa de a aplica regula și, în același timp, le oferă o șansă celor interesați să se integreze. Întrebat dacă decizia înseamnă o amânare a termenului inițial de 31 octombrie pentru reînmatricularea permiselor, Kurti a declarat că Kosovo nu a amânat implementarea, ci „am extins-o și am organizat-o”.

Etapele de aplicare vor începe la 1 noiembrie și vor culmina la 21 aprilie, când toate plăcuțele de înmatriculare care nu sunt emise de Republica Kosovo vor fi retrase, a spus Kurti.