Kosovo este ultima țară europeană care începe vaccinarea anti Covid-19. Serbia extinde vaccinarea pentru țările vecine

Centru mobil de testare Covid-19 în satul Laplje Selo, Kosovo, 11 martie 2021.

Kosovo a primit primele vaccinuri anti Covid-19, fiind ultima țară din Europa care începe acum procesul de vaccinare. Este vorba de 24 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, obținut prin platforma COVAX a Organizaței Mondiale a Sănătății, dintr-un total de 100.800. Angajații din sistemul sanitar vor fi primii vaccinați.

Serbia, pe de altă parte, a vaccinat în weekend mii de cetăţeni din ţările vecine Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru sau Croaţia, în baza unui program gândit să susțină și faciliteze viața economică și schimburile comerciale. Sâmbătă, un număr de 9600 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate unor cetăţeni străini doar în regiunea capitalei Belgrad, potrivit lui Nikola Nikodijevic, preşedintele consiliului municipal. Alte 8500 de vaccinări erau programate pentru duminică, a menţionat acesta pe postul TV Vesti.

Atât în Bosnia cât și în Macedonia de Nord campania de vaccinare anticoronavirus este abia într-un stadiu incipient.

Pentru a facilita programul, Camera de Cormerț din Serbia a încheiat acorduri cu organizațiile similare din țările vecine dar relatările din media şi de pe platformele de internet arată că s-au vaccinat multe persoane care nu se califică drept „oameni de afaceri”. De exemplu, un cetăţean bosniac se poate vaccina la un centru din Serbia doar prezentând paşaportul şi fără programare.

Nikodijevic a admis că mulţi "oameni de afaceri" şi-au adus cu ei rude, iar în final nimeni nu a fost refuzat.

Campania de vaccinare anti Covid-19 în Serbia înaintează bine: până duminică, 20% din populaţie primise cel puţin o doză, iar 13% şi pe a doua.

Serbia, cu o populaţie de aproape 7 milioane de locuitori, foloseşte masiv vaccinurile anticoronavirus produse în Rusia şi China, pe lângă cele occidentale