Kosovo și Serbia au ajuns la un compromis privind pașapoartele

Șosea blocată de etnicii sârbi în nordul Kosovo, în apropierea localității Zubin Potok, 1 august 2022.

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, a declarat că Serbia și Kosovo au ajuns la un acord de compromis în ceea ce privește distribuirea documentelor de ieșire și de intrare, o problemă care a contribuit la creșterea tensiunilor de-a lungul graniței dintre cele două țări.

„Avem un acord”, a declarat Borrell într-o postare pe Twitter la 27 august, deși a precizat că unele dispute între cele două trebuie încă rezolvate, inclusiv cea referitoare la plăcuțele de înmatriculare auto.

În cadrul dialogului mediat de UE, „Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieșire pentru posesorii de documente de identitate din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru posesorii de documente de identitate sârbești”, a precizat el.

„Sârbii din Kosovo, precum și toți ceilalți cetățeni, vor putea călători liber între Kosovo & Serbia folosind cărțile lor de identitate. UE tocmai a primit garanții din partea premierului [kosovar] [Albin] Kurti în acest sens. Aceasta este o soluție europeană. Îi felicităm pe ambii lideri pentru această decizie & conducerea lor”, a adăugat Borrell.

Măsura pare a fi o concesie majoră din partea lui Aleksandar Vučić, președintele Serbiei, care anterior refuzase să accepte documentele emise de Pristina, ceea ce ar putea fi văzut ca o recunoaștere de către Belgrad a documentelor naționale kosovare.

Borrell, în mesajul său video, a declarat că problema plăcuțelor de înmatriculare trebuie rezolvată și i-a îndemnat pe liderii celor două țări să găsească o soluție. Kurti a declarat într-o postare pe Facebook că cetățenii din Kosovo „cu documente de identificare emise de țara noastră, vor putea să treacă granița cu Serbia la toate punctele de trecere a frontierei fără obstacole, sarcini sau întârzieri.”

### Vezi și... ### Stoltenberg: Misiunea KFOR este pregătită să prevină confruntările dintre Kosovo și Serbia