Este așteptat la Chișinău, Dmitri Kozak, însărcinatul Kremlinului cu relațiile cu R. Moldova

Dmitri Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale ruse, la Tiraspol, iunie 2019.

La Chișinău, este așteptat în vizită miercuri, 11 august, șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, pentru convorbiri cu președinta Maia Sandu și alți oficiali ai noii puteri despre „temele prioritare ale agendei bilaterale moldo-ruse”, au spus președinția și Ministerul de Externe. Este prima vizită a unui înalt demnitar rus, după victoria categorică a partidului pro-european PAS în alegerile generale anticipate din 11 iulie 2021.

Pe de altă parte, luni, ,Ministrul de Externe, Nicu Popescu, i-a spus șefei misiunii diplomatice americane la Chișinău că pledează pentru un „dialog strategic consistent și eficient cu Statele Unite”, inclusiv pentru „consolidarea instituțiilor democratice și a bunei guvernări în Republica Moldova, combaterea corupției, asigurarea securității energetice”.

Într-o postare pe Facebook, Popescu spune că în cadrul întrevederii de luni cu Laura Hruby, însărcinat cu afaceri ad interim al ambasadei americane la Chișinău, a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat în perioada pandemiei de COVID-19, inclusiv pentru donațiile de sute de mii de doze de vaccin.

În mesajul său, noul șef al diplomației moldovene, care s-a mai întâlnit luni cu ambasadorii român, ucrainean și rus, mai spune că noul guvern moldovean intenționează să avanseze cu reformele necesare pentru a negocia un nou pachet de asistență multianuală din partea Statelor Unite în cadrul Programului Compact.