Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a cerut din nou, în cadrul unei vizite la Moscova, vaccin rusesc anti-Covid pentru regiunea transnistreană, menținerea volumelor de gaze tranzitate prin regiunea separatistă, și a discutat despre susținerea Rusiei în negocierile din formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, inclusiv la următoarea rundă planificată pentru noiembrie la Stockholm.
Krasnoselski a spus într-un interviu acordat Ria Novosti că a discutat despre livrarea a 100 de mii de doze de vaccin Sputnik V, care ar putea ajunge în următoarele două săptămâni. „Mai sunt nuanțe tehnice”, a mai spus Krasnoselski, care afirmă că nu a discutat încă condițiile livrării, nici măcar dacă aceasta va fi o achiziție sau o donație.
Liderul de la Tiraspol a declarat că nu a discutat nici despre prețurile gazelor pentru regiunea transnistreană și a spus că „Transnistria nu își neagă datoria la gaze și este gata să plătească ceea ce a consumat”. „Suma este imensă – 7 miliarde de dolari. Suntem gata să plătim orice sumă care este în puterea noastră. Evident că nu într-o zi, un an sau doi. Așa este corect și cinstit”, a spus Vadim Krasnoselski. „Este o chestiune de negocieri comerciale între Moldova și Rusia, între Gazprom și MoldovaGaz”, a spus liderul de la Tiraspol.
Vadim Krasnoselski a avut întrevederi în Parlamentul Rusiei, inclusiv cu vicespicherul Consiliului Federației, Konstantin Kosacev, care a spus că Moscova „urmărește cu atenție ce se întâmplă în regiune, după alegerile prezidențiale și cele parlamentare din Moldova”. Potrivit Ria Novosti, în opinia lui Kosacev, situația privind reglementarea transnistreană s-a schimbat substanțial, „mai curând într-o direcție negativă”. „Am sprijinit mereu Transnistria și avem de gând să facem aceasta și de acum încolo”, a mai spus vicepreședintele camerei superioare a parlamentului rus, citat de serviciul său de presă.
În decembrie, în Transnistria vor avea loc alegeri pentru funcția de lider al administrației separatiste a regiunii, la care Kransnoselski speră să obțină un nou mandat de cinci ani.