Kremlin: Guvernul rus nu intenționează să închidă granițele

Grăniceri mongoli verifică automobile venind din Rusia la punctul de frontieră Altanbulag, Mongolia, 25 septembrie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul Dmitri Peskov a anunțat luni că guvernul rus nu intenționează să închidă granițele, în timp ce mii de automobile cu ruși care pleacă, în majoritate bărbați, stau la coadă la granițele cu Georgia, Finlanda, Kazahstan și Mongolia, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială care să sprijine războiul din Ucraina.

„Nu sunt la curent cu așa ceva”, a spus Peskov la o conferință de presă luni 26 septembrie, când a fost întrebat despre zvonurile privind o posibilă închidere a granițelor rusești.

„Nu s-a luat nici o decizie pentru moment în legătură cu asta”, as spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

### Vezi și... ### Aproape 2.500 protestatari contra mobilizării arestați în Rusia

Între timp, mii de ruși continuă să-și părăsească țara, presa locală relatând că mai mult de 260.000 au făcut-o deja după ce Kremlinul a anunțat mobilizarea parțială săptămâna trecută.

Șeful în exercițiu al comisiei pentru migrații din Kazahstan a spus pe 26 septembrie că numărul cetățenilor ruși care au intrat această țară din 22 septembrie încoace a crescut dramatic, și că aproximativ 40.000 dintre ei au plecat spre alte țări, în special în Uzbekistan și Kirghistan, după ce au intrat în Kazahstan în zilele din urmă.