Kremlinul a comentat negocierile dintre Gazprom și Moldova

Dmitri Peskov

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat vineri, 29 octombrie, mersul negocierilor între autoritățile moldovene și concernul rus de stat Gazprom pentru semnarea unui nou contract pe termen lung de furnizare a gazelor către Republica Moldova.

Peskov a spus că, „deocamdată, nu s-a ajuns la o înțelegere”. „Există datorii ale Moldovei față de Gazprom, destul de substanțiale, și care continuă să crească. Și există, în legătură directă cu această datorie, problema noului contract. Vânzătorul și compărătorul trebuie să convină condițiile contractului. Dacă părerile nu coincid, nu se poate face nimic”, a spus Peskov, într-o conferință de presă, citat de Ria Novosti.

Totodată, el a spus că Gazprom este deschis pentru continuarea negocierilor, dar „nu poate livra gaze gratis și nu poate ierta datoriile, fiind o companie comercială”.

Solicitat să comenteze solidaritatea mai multor state care sunt gata să ajute Moldova să facă față crizei gazelor, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a spus: „Aceasta nu este solidaritate. Moldova singură apelează la ele și cumpără gaze la un preț mai mare decât cel discutat la negocierile” cu Gazprom.