Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat duminică că încercările de a destrăma Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianță de securitate condusă de Rusia, au existat întotdeauna și vor continua să existe, dar a insistat că alianța a rămas la mare căutare după criticile din această săptămână din partea Armeniei.
Premierul armean Nikol Pașinian a pus sub semnul întrebării eficiența OTSC, formată din șase națiuni, în cadrul unui summit desfășurat săptămâna aceasta. Vorbind la reuniunea OTSC care a avut loc la Erevan, la 23 noiembrie, Pașinian a declarat că este „deprimant faptul că apartenența Armeniei la OTSC nu a reușit să limiteze agresiunea azeră”. El a spus că acest lucru a fost „extrem de dăunător pentru imaginea OTSC atât în țară, cât și în străinătate”.
### Vezi și... ### OTSC va organiza manevre militare în Asia Centrală în luna octombrieOTSC: unii mai egali ca alții
Armenia ceruse ajutor militar în septembrie, după reluarea confruntărilor militare sângeroase cu Azerbaidjanul, dar OTSC a răspuns doar prin trimiterea secretarului său general în zona de conflict și oferindu-se să înființeze un grup de lucru pentru a analiza situația. Erevanul susține că zeci de kilometri pătrați de teritoriu suveran armean au fost capturați de Azerbaidjan în timpul conflictului militar dintre cele două națiuni în mai 2021, în noiembrie 2021 și în septembrie anul acesta.
Pașinian a comparat dezinteresul organizației față de situația Armeniei în războiul cu Azerbaidjan cu decizia rapidă luată de membrii alianței în ianuarie când au fost trimise trupe OTSC în Kazahstan, țară-membră a alianței, pentru a-l ajuta pe președintele Qasym-Jomart Toqaev să facă față unui val de tulburări sociale.
Șase țări - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Rusia - alcătuiesc OTSC, organizație de securitate regională înființată în octombrie 2002.
Pașinian l-a întâlnit pe Vladimir Putin săptămâna trecută, în marja reuniunii de la Erevan. Prim-ministrul armean a adus în discuție și problema onorării acordurilor la care Armenia și Azerbaidjanul au ajuns cu medierea președintelui rus. „Sunt probleme foarte importante, pe care, desigur, trebuie să le discutăm, la fel cum trebuie să discutăm agenda, care, sperăm, va duce la o pace durabilă în regiunea noastră”, a declarat Pașinian.
Reprimarea protestelor din Kazahstan, un triumf al OTSC
Vladimir Putin a preferat declarații de natură generală referitoare la alianța tradițională ruso-armeană, despre care a spus că are „rădăcini adânci”. În remarcile sale la summit, liderul rus a afirmat că întâlnirea dintre conducătorii liderii Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului care a avut loc la Soci, pe 31 octombrie, și declarația lor comună de după aceea au creat „o bază bună pentru viitoarele compromisuri” între Erevan și Baku. Putin a afirmat că numai prin aplicarea consecventă a acordurilor privind delimitarea frontierelor, deblocarea legăturilor de transport și soluționarea problemelor umanitare va fi posibilă realizarea normalizării relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan. Nu a spus nimic despre un viitor ajutor OTSC și nici care va fi conduita alianței în cazul în care tensiunea la granița armeano-azeră va crește.
### Vezi și... ### Alexandr Lukașenka: „Inacceptabil” ca trupele OTSC trimise în Kazahstan să fie considerate „forțe de ocupație”„Întotdeauna au existat încercări de a provoca dezintegrarea OTSC", a afirmat Peskov într-un interviu difuzat de televiziunea de stat. „Dar cel puțin acum vedem că, în ciuda tuturor dificultăților, în ciuda posibilelor contradicții chiar și între țările membre, această structură rămâne la mare căutare, și și-a demonstrat pe deplin relevanța și eficiența, ceea ce înseamnă rezolvarea situației din Kazahstan”, a mai spus el.
Președintele Kazahstanului, care și-a sfidat în mod deschis principalul aliat Rusia cu privire la războiul în Ucraina, a fost reales luna aceasta și urmează să se întâlnească luni cu președintele rus Vladimir Putin în orașul rusesc Orenburg.
Rusia, cel mai important membru al OTSC, riscă să piardă influență în părți ale fostei Uniuni Sovietice pe care le-a considerat mult timp ca fiind sfera sa de influență, pe măsură ce conflictul din Ucraina se prelungește în cea de-a zecea lună.