Kremlinul ia în considerare reuniunea propusă de Stoltenberg pentru Consiliul NATO-Rusia

Ministerul de externe de la Moscova

Ministerul rus de Externe a confirmat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia luna viitoare, dar Kremlinul nu a spus încă dacă va participa. „Luăm în considerare acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pe 26 decembrie, transmite agenția TASS. Formatul reuniunii și componența delegației rusești sunt în curs de examinare, a declarat și ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grușko.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat, citat de AFP, că alianța a contactat Kremlinul pentru a asigura participarea acestuia. „Suntem în contact cu Rusia” în legătură cu reuniunea, a declarat purtătorul de cuvânt, care a cerut să nu fie identificat.

Consiliul NATO-Rusia a fost înființat în 2002, dar în prezent este inactiv din cauza conflictului din estul Ucrainei între separatiștii susținuți de Rusia și forțele guvernamentale ucrainene. Dacă reuniunea va avea loc pe 12 ianuarie, așa cum a propus Stoltenberg, aceasta ar fi prima reuniune a consiliului în doi ani și jumătate.

Întâlnirea din 12 ianuarie este prima propusă de Stoltenberg de când Moscova a prezentat proiecte de documente de securitate care cer, printre altele, încetarea extinderii NATO spre Est.