Kremlinul minimalizează amenințările lui Aleksandr Lukașenka că va întrerupe livrările de gaze spre UE

Aleksandr Lukașenka și Vladimir Putin

Kremlinul a minimalizat importanța unei noi amenințări din partea lui Aleksandr Lukașenka despre faptul că poate întrerupe livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană prin Republica Belarus, din cauza crizei imigranților de la granița cu Polonia.

### Vezi și... ### Rusia, în spatele crizei migranților din Belarus (Petras Auštrevičius)

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Minskului, după ce a acuzat regimul Lukașenka de faptul că ar fi adus mii de imigranți din Orientul Mijlociu pentru a-i trimite ilegal peste graniță în Polonia și alte țări ale blocului comunitar.

În timpul unui interviu cu jurnalistul rus Dmitri Kiselyov, care a apărut pe YouTube pe 1 decembrie, Lukașenka a spus că a vorbit „serios” atunci când a afirmat luna trecută că intenționează să oprească livrarea de gaze rusești prin țara sa către Europa.

Kremlinul a reacționat rapid după apariția interviului, spunând prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, că nu dorește să vadă vreo întrerupere a tranzitului prin Belarus. Peskov a declarat că președintele rus Vladimir Putin „și-a exprimat înțelegerea cu privire la răspunsurile dure” ale lui Lukașenka, dar că afirmațiile acestuia „nu vor duce la încălcări ale obligațiilor rusești față de cumpărătorii europeni de gaze naturale”.