Kremlinul respinge decizia CIJ care îi cere să oprească invazia din Ucraina

Kremlinul a respins decizia celei mai înalte instanțe a ONU care i-a ordonat să înceteze atacul asupra Ucrainei, afirmând că ambele părți trebuie să fie de acord cu încetarea ostilităților pentru ca hotărârea să fie pusă în aplicare. Vorbind cu reporterii joi, pe 17 martie, la o zi după ce Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga și-a anunțat verdictul în legătură cu invazia rusească, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu poate lua în considerare această decizie”.

Judecătorii CIJ au aprobat hotărârea miercuri, cu un vot de 13 la 2, după ce Kievul i-a sesizat în legătură cu pretinsele acuzații de genocid ale Rusiei la adresa Ucrainei, pe care Moscova le-a folosit ca pretext pentru a-și lansa invazia din 24 februarie.

Peskov a mai spus că „nu se poate obține niciun consimțământ [din partea ambelor părți] în acest caz”, astfel că hotărârea nu este valabilă.

Judecătorii CIJ au decis, de asemenea, cu un vot de 13 la 2, că Moscova trebuie să pună capăt imediat operațiunilor sale militare din Ucraina și să garanteze că toate forţele militare sau paramilitare aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.