Kremlinul a respins miercuri planul de pace în 10 puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, afirmând că propunerile de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să țină cont de ceea ce numește „realitățile de astăzi” ale celor patru regiuni ucrainene care au fost anexate de Rusia în septembrie: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de Reuters: „Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu țină cont de realitățile de astăzi privind teritoriul rusesc, cu intrarea a patru regiuni în Rusia. Planurile care nu țin cont de aceste realități nu pot fi pașnice".
Rusia a anexat regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie pe 30 septembrie, după referendumuri care nu au fost recunoscute nici de Ucraina, nici de aliații occidentali. În acest moment, Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.
Președintele Volodimir Zelenski și-a prezentat prima dată planul de pace în 10 puncte la summit-ul G20 din Bali, din noiembrie. Planul a fost discutat și cu președintele american Joe Biden, printre alții, și prevede organizarea unui summit internațional în baza acestuia. Planul prevede retragerea trupelor ruse de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei, ceea ce ar însemna ca Rusia să renunțe atât la cele patru regiuni pe care pretinde că le-a anexat, cât și la peninsula Crimeea, pe care a anexat-o abuziv în 2014.
Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina
- Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
- Siguranța alimentară
- Siguranța energetică
- Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
- Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
- Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
- Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
- Protejarea imediată a mediului
- Prevenirea escaladării - risc care încă există
- Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat pe 27 decembrie că guvernul său își propune să organizeze un summit de pace până la sfârșitul lunii februarie, având ca mediator pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
„Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări”, a declarat Kuleba într-un interviu pentru Associated Press.
Rusia ar putea fi invitată la un astfel de summit doar dacă ar sta mai întâi în boxa acuzaților în fața unui tribunal pentru crime de război, a spus Kuleba, care cu o zi înainte a declarat că Ucraina va cere ca Rusia să fie înlăturată din funcția de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU din cauza atacurilor permanente împotriva infrastructurii civile în războiul declanșat de Moscova împotriva Ucrainei.
### Vezi și... ### Ucraina cere excluderea Rusiei din ONUKuleba a minimalizat, de asemenea, afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali ruși potrivit cărora Moscova ar fi pregătită pentru discuții. „Ei spun în permanență că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat pentru că tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”, a declarat el pentru Associated Press.