Kremlinul a minimalizat succesele obținute la negocierile de pace cu Ucraina, spunând că nu sunt prea mari speranțe după ultima rundă de discuții de la Istanbul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la Moscova joi, la o zi după ultima rundă de discuții, că deși e încurajator faptul că Kievul a început să-și contureze mai concret pozițiile, „nu putem constata ceva foarte promițător, anumite progrese”. „Mai este mult de lucru”, a adăugat Peskov.
Șeful delegației ruse la negocieri, Vladimir Medinski, a descris discuțiile de la Istanbul, primele față în față între cele două părți în mai mult de două săptămâni, ca fiind „constructive”.
Optimismul că Rusia și Ucraina fac progrese a fost alimentat și mai mult de anunțul Moscovei că va reduce atacurile asupra Kievului și în nordul Ucrainei „pentru a construi încrederea”.
Ucraina a propus să-și asume un statut de țară neutră, inclusiv angajamentul de a nu găzdui trupe străine, în schimbul unor garanții de internaționale de securitate. Kievul a mai propus o perioadă de 15 ani de consultări cu privire la statutul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Referitor la această din urmă propunere, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, Peskov a spus, iritat, că Rusia nu va invada Crimeea, deoarece aceasta este parte a Rusei și că numai Rusia poate decide soarta teritoriilor sale. Peskov a evitat să comenteze și propunea Kievului cu privire la statele care ar putea deveni garanți ai acordului de pace.