Kremlinul spune că „programul de lucru” nu-i permite lui Putin să participe la funeraliile lui Gorbaciov

Vladimir Putin (plan apropiat) și Mihail Gorbaciov

Kremlinul afirmă că președintele rus Vladimir Putin nu va putea participa la slujba de înmormântare a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, care a murit la începutul acestei săptămâni, din cauza programului său de lucru.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor de la Moscova, la 1 septembrie, că, deși Gorbaciov nu va fi onorat cu o înmormântare de stat completă, slujba va avea o gardă de onoare și alte câteva elemente prezente, de obicei, în timpul unei astfel de ceremonii.

Your browser doesn’t support HTML5

Mihail Gorbaciov - Omul al cărui imperiu s-a prăbușit

El a adăugat că Putin s-a oprit în cursul acestei zile la Spitalul Clinic Central pentru a-și lua rămas bun de la cel căruia i se atribuie meritul de a fi ajutat la încheierea Războiului Rece. La acela spital se află trupul fostului lider sovietic care a murit la vârsta de 91 de ani pe 30 august, în urma unei boli prelungite. „Din nefericire, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă acest lucru [să participe la slujbă] pe 3 septembrie, de aceea a decis vizita de astăzi", a declarat Peskov.

Fiica lui Gorbaciov, Irina Virganskaia, a declarat că funeraliile tatălui său vor avea loc pe 3 septembrie în Casa Unirii, acolo unde au fost înmormântați toți liderii sovietici, cu excepția lui Nikita Hrușciov. Locul se află nu departe de Kremlin.

Decizia lui Putin de a nu fi prezent la înmormântare evidențiază reacția glacială pe care Kremlinul a avut-o la moartea celui pe care o mare parte a Occidentului l-a lăudat pentru că a inițiat schimbările politice și economice cunoscute sub numele de glasnost (deschidere) și perestroika (restructurare) care au contribuit la declanșarea căderii Zidului Berlinului, la reunificarea Germaniei și, în cele din urmă, la dispariția Uniunii Sovietice.

Putin, care a avut o relație tensionată cu Gorbaciov, a numit prăbușirea Uniunii Sovietice „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului [XX]”.

Destrămarea URSS și Premiul Nobel pentru Pace. Momente din viața lui Mihail Gorbaciov