Kremlinul susține că strategia sa nu ar include ocuparea marilor orașe din Ucraina

După bombardament, Irpin, Ucraina, 11 martie 2022

Kremlinul susține că strategia sa nu ar include ocuparea marilor orașe din Ucraina, pe care însă continuă să le bombardeze de aproape trei săptămâni.

Reacționând la aprecierile americane și europene că forțele ruse înregistrează „progrese lente” în asalturile asupra marilor orașe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că președintele Vladimir Putin ar fi ordonat trupelor sale „să se abțină de la luarea cu asalt a marilor orașe, inclusiv Kiev”, înainte de invazie.

Raționamentul ar fi, potrivit lui Peskov, că luptele „în zonele urbane ar duce inevitabil la pierderi mari în rândul civililor”.

Armata rusă ar putea face însă acest lucru, a mai susținut Peskov, pentru că orașele ucrainene sunt „oricum practic încercuite”.

În interpretarea Kremlinului, suferința umană din Ucraina este opera „naționaliștilor” și „naziștilor” ucraineni, care ar folosi civilii ca „scuturi umane”.

Peste 2 milioane 800.000 de persoane au fugit din calea războiului, de la lansarea invaziei rusești în Ucraina, infomează Agenția ONU pentru refugiați. Și cam tot atâția sunt dislocați în interiorul Ucrainei ca urmare a bombardamentelor.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua a 19-a