Kremlinul va anunța categoriile scutite de la mobilizarea militară parțială

Sverdlovsk: recruți ai armatei ruse în drum spre cazarmă, Rusia, 24 iunie 2022.

Guvernul rus va anunţa „foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat miercuri Kremlinul, citat de agenția Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a refuzat însă să comenteze posibilitatea închiderii frontierelor pentru a împiedica cetăţenii să se sustragă apelului după informaţii despre o creştere a vânzării de bilete doar dus în afara Rusiei.

### Vezi și... ### Mobilizare parțială în Rusia| Ce spun analiștii

La întrebarea dacă Rusia îşi va închide frontierele celor care sunt vizaţi de mobilizare, Peskov a declarat: „Nu pot să răspund la această întrebare... Există dispoziţii în acest sens în legislaţia în vigoare".

El a mai spus că guvernul rus va decide în scurt timp care cetăţeni vor fi autorizaţi să amâne răspunsul la convocare.

Kremlinul a declarat în mai multe rânduri că nu va trimite recruţi - tineri care execută un stagiu obligatoriu de 12 luni în forţele armate - în Ucraina.

### Vezi și... ### Putin avertizează Occidentul că mobilizarea militară „nu este o cacealma”

Miercuri, 21 septembrie, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a precizat că vor fi mobilizați numai 300.000 de rezerviști din totalul de aproape 25 milioane de care dispune Rusia, și numai de persoane cu experiență, care oricum nu vor fi trimise direct pe front, ci „folosite acolo unde este nevoie”. „Studenții pot sta liniștiți, nu vor fi mobilizați” așa că „să-și vadă de cursuri”, a mai spus Șoigu.

Potrivit ministrului rus al Apărării, în primele șase luni ale invaziei, Rusia ar fi pierdut mai puțin de 6.000 de soldați (5.937), un număr mult sub estimările serviciilor occidentale de informații (care vorbesc de până la 80 de mii de militari uciși și răniți) și chiar mai puțin decât a fost raportat pe sursele deschise din Rusia. Dar este pentru prima dată în câteva luni că Moscova dă o cifră.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.