Kremlinul, îngrijorat de „persecutarea” lui Igor Dodon

Dmitri Peskov

Kremlinul consideră că „pretențiile” organelor de drept moldovene față de fostul președinte Igor Dodon sunt o chestiune internă a Republicii Moldova. Totodată, Kremlinul este „îngrijorat de faptul că sunt persecutați adepții dezvoltării relațiilor cu Rusia și speră, și și-ar dori să aibă certitudinea că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, citat de agenția oficială de presă Ria Novosti.

Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat în dimineața zilei de marți, 24 mai, că la domiciliul lui Dodon și la alte adrese procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziţii. Potrivit procuraturii, perchezițiile sunt efectuate în baza unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Procuratura nu a confirmat informaţiile apărute în unele medii, care au citat surse apropiate anchetei, că Dodon ar fi fost reținut pentru 72 de ore. „La moment, nu este reținut”, a declarat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, adăugând: „Nu confirmăm faptul reținerii. Acțiunile de percheziție se desfășoară în prezența dumnealui. Respectiv, după finalizarea lor, procurorii urmează să decidă asupra măsurii procesuale de constrângere. Noi o să revenim cu alte informații”. Mariana Cherpec a mai precizat pentru Europa Liberă că Igor Dodon nu s-ar bucura de imunitate ca fost președinte.

Pe 18 mai, Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pe marginea înregistrărilor video din vara anului 2019 în care Igor Dodon, pe atunci șef al statului, lider informal al Partidului Socialiștilor, discută cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre o pungă de plastic. Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, care a publicat imaginile video în 2020, susținea că în pungă ar fi bani.

Cu o zi mai devreme, pe 17 mai, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia Judecătoriei Chișinău care confirmase ordonanța de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.