Ucraina continuă pregătirile pentru relansarea exporturilor de grâne

Ministrul  ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov și secretarul general al ONU Antonio Guterres, Istanbul 22 iulie 2022.

Ucraina pregătește reluarea exporturilor de grâne din Odesa, în ciuda unui atac rusesc cu rachete asupra portului, care pune la îndoială dorința Moscovei de a respecta acordul semnat vineri la Istanbul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

„Continuăm pregătirile tehnice pentru relansarea exporturilor cerealiere din porturile noastre”, a anunțat pe Facebook în 23 iulie ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov, care a semnat din partea Ucrainei acordul de la Istanbul

Rusia a recunoscut că a atacat cu rachete portul ucrainean Odesa. Duminică, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse Maria Zaharova a afirmat pe canalul Telegram că trupele ruse au lovit cu rachete de înaltă precizie infrastructura portului Odesa, distrugând o ambarcațiune militară de patrulare. Zaharova nu a pus la dispoziție vreo dovadă care să probeze afirmația sa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept „barbarie” atacul rusesc de la Odesa, spunând că acesta demonstrează că nu se poate avea încredere în angajamentul Moscovei de a respecta acordul semnat vineri la Istanbul.

Două rachete rusești Kalibr au lovit în apropiere de o stație de pompare din portul Odesa, altele două fiind doborâte de apărarea anti-aeriană rusească. Potrivit unei oficialități ucrainene, rachetele au fost trase de pe o navă rusească de război aflată în Marea Neagră în apropiere de peninsula ucraineană Crimeea ocupată de ruși.