Kuleba la București: „Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României”

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba împreună cu omologul său român Bogdan Aurescu, București, 22 aprilie 2022.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat vineri la București că a ridicat problema livrărilor de arme în discuțiile cu premierul român Nicolae Ciucă și a precizat: „lăsăm la latitudinea țărilor să decidă ce să facă”. Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu premierul român Nicolae Ciucă şi cu omologul său român Bogdan Aurescu.

La conferința de presă comună cu Aurescu, Kuleba a atacat din nou țări precum Germania, fără însă a le numi direct, pentru refuzul de a livra armament greu Ucrainei. Dar nu și România.

„Dacă o țară vine la noi și ne spune «nu avem tancuri, dar avem veste», noi înțelegem acest lucru. În anumite cazuri vedem că țările pot să facă ceva, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. Dacă vedem că acest lucru nu se întâmplă, creștem presiunea diplomatică și publică. Nu este cazul României. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României. România a fost sinceră și deschisă de la începutul acestui război”.

Kuleba a dat asigurări că Ucraina nu va dezvălui niciodată sursa amelor pe care le primește, sau va face asta doar dacă țara care livrează o dorește. „Armele, ca și banii, au nevoie de tăcere”, a adăugat ministrul ucrainean de externe, mulțumind României pentru că: „Nu a vorbit doar, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată”.

El nu a răspuns direct la întrebarea dacă România a furnizat ajutor militar Ucrainei. Lucru făcut și de ministrul român de externe Bogdan Aurescu, care s-a mărginit la a spune că „nu este bine să vorbim public despre aceste lucruri”, pentru „lucrurile sunt într-o evoluție permanentă”. Aurescu a confirmat însă că România a acordat ajutor : „România poate nu a vorbit destul despre câte a făcut, dar da, am reușit să facem…”

### Vezi și... ### Război în Ucraina | General rus: prin sudul Ucrainei, până în regiunea transnistreană

Într-un interviu pentru săptămânalul Der Spiegel publicat vineri, cancelarul german Olaf Scholz a explicat din nou de ce țara sa ezită pentru moment să livreze direct Ucrainei armament greu, între altele tancuri. NATO, din care face parte și Germania, trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia care ar putea duce la un al treilea război mondial, a argumentat Scholz. Și nu există criterii convenite internațional despre când anume o țară terță poate fi considerată „participant direct” la un conflict existent. Este motivul pentru care Germania își calculează cu grijă toți pașii, în strânsă cooperare cu aliații NATO, a mai spus Scholz. „Consecințele unei erori ar fi dramatice”, a încheiat cancelarul.

Ministrul ucrainean de externe a fost la începutul săptămânii și ân Bulgaria, în tentativa de a convinge Sofia să sprijine militar țara sa. Fără succes, după cum arată și declarația făcută miercuri de Kuleba, la Sofia :„ Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva trimiterii de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri'.

Bulgaria și Ungaria sunt țările NATO care pentru moment refuză deschis ideea de a acorda ajutor militar Ucrainei, argumentând că există riscul să devină parte în acest conflict.