Kârgâzstan: manifestație în sprijinul presei libere și al RFE/RL

Zeci de persoane au participat la marșul pentru libertatea presei la Bișkek, în capitala Kârgâzstan-ului, 14 octombrie 2022.

Sute de activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Kârgâzstan s-au adunat în capitala Bișkek, unde au demonstrat în sprijinul presei independente. Este o reacție la protestul de joi, din fața biroului RFE/RL din oraș, la care s-au proferat amenințări la adresa jurnaliștilor Europei Libere dar și a presei independente în general.

Manifestanţii s-au adunat lângă gara din Bişkek pe 14 octombrie şi au mărşăluit spre clădirea Parlamentului din piaţa centrală a oraşului scandând „Libertatea de exprimare!”.

Unii au cerut, la fel ca președintele RFE/RL, Jamie Fly, să se ancheteze amenințările la adresa securității jurnaliștilor independenți.

### Vezi și... ### Președintele RFE/RL cere o anchetă privind amenințările la adresa jurnaliștilor kârgâzi

Cu o zi mai devreme, aproximativ 40 de persoane, dintre care multe și-au acoperit fețele și au evitat să fie filmate, s-au adunat în fața biroului RFE/RL din Bișkek, cerând închiderea acestuia, împreună cu alte două instituții media independente - Kloop și Kaktus.media.

Protestatarii au cerut, de asemenea, să fie limitată libertatea de acțiune a unor organizații neguvernamentale din țară, numind instituțiile de presă „dușmani ai poporului nostru”. Liderul grupului, Ilimbek Israilov, a amenințat că va „da foc” biroului RFE/RL.

Israilov a lucrat ca fost vicepreședinte al Serviciului Vamal. În 2019, o investigație realizată de RFE/RL, Organized Crime and Corruption Reporting Project și Kloop l-a implicat pe fostul șef adjunct al serviciului vamal, Raimbek Matraimov, într-o schemă de corupție care a implicat transferul a sute de milioane de dolari din Kârgâzstan.

Mai mulți parlamentari kârgâzi au susținut cererile de restrângere a libertății de exprimare, și închiderea biroului RFE/RL din Bișkek. Alți membri ai parlamentului au criticat însă dur astfel de inițiative.

Președinta unui grup neguvernamental numit Comisia de plângeri despre presă, Tamara Valieva, a declarat pentru RFE/RL că parlamentarii care susțin restricțiile pentru mass-media independentă ar trebui să renunțe la mandatele lor.

„În Asia Centrală, media noastră este cea mai puternică și cea mai liberă. Este progresul nostru major. Realizarea noastră cea mai importantă este că avem o prezență a instituțiilor media independente și că am apărat libertatea de exprimare. Și acum, unii vor să ne ia aceste libertăți... Doar oamenii miopi nu înțeleg că mass-media puternică înseamnă o țară puternică”, a spus Valieva, care a participat la manifestația de sprijin pentru libertatea presei din 14 octombrie.