„La Athos ca la Kremlin” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru „Ziarul Național”. Autorul observă că președintele Igor Dodon și-a făcut o obișnuință din a lipsi de la sărbătoarea limbii Române, plecând subit spre Athos. Nicolae Negru mai constată că dacă prin desele vizite la Kremlin „pșâdintele” pretinde că rezolvă problemele de bunăstare materială a moldovenilor, ale accesului produselor moldovenești pe piața Rusiei, escapadele la Muntele Sfânt le justifică prin necesitatea „rezolvării” problemelor spirituale ale poporului, de acolo el vine cu „pace și unitate”. Concluzia autorului e că „mergând la Athos ca la Moscova, Igor Dodon desacralizează, pângărește, compromite Muntele Sfânt în ochii cetățenilor”.
Your browser doesn’t support HTML5
Portalul de limba rusă Newsmaker.md anunță că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian a depus o sesizare la Procuratura Generală. Acesta susține că premierul Ion Chicu ar fi utilizat colaboratorii Serviciului Protecție și Pază de Stat pentru a asigura paza la un eveniment privat. Deputatul face referire la un eveniment care a avut loc de la o vinărie din Republica Moldova și despre care presa scria că ar fi nunta feciorului lui Ion Chicu. Deputatul susține că „prim-ministrul dispune de protecție și pază de stat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, iar antrenarea colaboratorilor Serviciului în asigurarea pazei și limitarea accesului persoanelor la un eveniment privat, care nu ține de exercitarea atribuțiilor de serviciu al prim-ministrului, cu certitudine depășește limitele legale ale drepturilor și obligațiilor stabilite de lege”.
Agenția de știri IPN scrie că începând de astăzi grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte pot depune actele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală. Legea prevede grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului se constituie din cel puțin 25 de persoane și cel mult o sută de persoane cu drept de vot. Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de președinte, iar Comisia în termen de trei zile de la recepționare examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă. Fiecare concurent electoral poate face agitație electorală doar din momentul în care este înregistrat de CEC.
Portalul specializat pe teme economice – Mold-street.com scrie că piața asigurărilor și a microcreditării va trece sub supravegherea Băncii Naționale. Un proiect de lege promovat de Ministerul Finanțelor prevede atribuirea BNM a unor competențe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar, exercitate în prezent de către Comisia Națională a Pieței Financiare. Potrivit inițiativei, Banca Națională va urmări activitatea asiguratorilor și intermediarilor în domeniu, a Biroului Național al Asigurărilor de autovehicule, a asociațiilor de economii și împrumut și a organizațiilor de creditare nebancare.
Politică multă și performanțe modeste. Cu trei directori schimbați, CNAM nu a reușit anul trecut să-și atingă mai bine de jumătate din propriile ținte stabilite – titrează portalul Sănătateinfo.md. În 2019, instituția intenționa să atingă un nivel de satisfacție al pacienților pentru calitatea serviciilor de sănătate de 60 la sută, iar pentru accesibilitatea acestor servicii – de 39,4 la sută. Deși nu sunt valori crescute, indicatorii n-au putut fi atinși pentru simplul fapt că nu s-au făcut sondaje în care oamenii să fie întrebați despre aceste lucruri. Jurnaliștii de la Sănătateinfo.md citează și dintr-un recent raport al Curții de Conturi, potrivit căruia
în 2019 nu s-au făcut peste 1.400 de operații costisitoare, deși acestea erau programate și bugetate. Motivul ar fi fost că Centrul de achiziții centralizate în sănătate ar fi blocat unele achiziții pentru procurările de consumabile costisitoare.