La Budapesta, China promite prietenie dulce „ca vinul de Tokaji”, iar poliția confiscă steaguri tibetane și UE

Președintele chinez Xi Jinping (stânga) inspectează garda de onoare la castelul din Budapesta cu omologul său ungar Tamas Sulyok.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis Ungariei un parteneriat privilegiat și investiții în ultima sa oprire din turneul său european început la Paris și continuat la Belgrad.

„Relația noastră bilaterală este la cel mai bun nivel din istorie, și a intrat pe un drum de aur”, a scris Xi într-un articol apărut în ajunul vizitei sale la Budapesta în ziarul pro-guvernamental maghiar Magyar Nemzet.

„Prietenia noastră este... gustoasă ca vinul de Tokaji”, a mai constatat în articol liderul chinez, primit joi de președintele ungar Tamas Sulyok.

Serviciul pentru Ungaria al Europei Libere a relatat că Budapesta a fost drapată în steagul roșu al Chinei, cu ocazia vizitei, iar poliția a restrâns mult dreptul la protest în capitală, obligând activiștii pentru drepturile omului să folosească un singur spațiu, un părculeț. În alte locuri, polițiștii au smuls din mâinile protestatarilor nu doar steaguri ale Tibetului, ci și ale Uniunii Europene.

Poliția ungară a tolerat unele proteste pro-tibetane la Budapesta înaintea sosirii miercuri seară a lui Xi Jinping. Joi, când el s-a deplasat prin oraș, asemenea scene au fost ca și inexistente.

Liderul Chinei a venit în Ungaria de la Belgrad miercuri seară și a luat cina cu premierul ungur Viktor Orban, cel mai pro-chinez și mai pro-rus lider din UE. Orban urma să-l primească din nou pe Xi joi după-masă.

Guvernele celor două țări urmau să semneze 16 acorduri de cooperare în infrastructură, energie nucleară și industria de automobile.

Dacă la Paris președintele chinez a ascultat și declarații cu accente critice, inclusiv privind sprijinul Chinei pentru invazia rusă din Ucraina, la Belgrad și Budapesta Beijingul a fost lăudat fără rezerve de liderii locali, care au aplaudat mai ales investițiile pe care chinezii le plănuiesc în țările lor.

Unii lideri sârbi au notat, totuși, cu regret, că este posibil ca din cauza dorinței țării lor de aderare la Uniunea Europeană, este posibil să fie nevoiți să pună unele limite în colaborarea economică cu China.

📰 Europa Liberă este și pe Google News