La Bălți, „boicotul a bătut votul” (Dumitru Pelin/ NordNews)

Scrutinul pentru primăria Bălți a ajuns, se pare, la un deznodământ: în turul al doilea al alegerilor pentru postul de primar, desfășurat duminică, 19 decembrie, și marcat de o participare la vot extrem de scăzută, învingător pare să fie Nicolai Grigorișin, dar acesta ar fi acumulat, după numărarea buletinelor, doar în jur de 7 mii de voturi, dintr-un total de doar 10 mii votanți. Rata de participare a fost de doar 10%. Câștigătoarea primului tur, Marina Tauber, scoasă din cursă imediat după acea rundă, a organizat proteste ieri la Bălți. Analizăm aceste evoluții cu jurnalistul de la Bălți, Dumitru Pelin, director al site-ului nordnews.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Dumitru Pelin

Dumitru Pelin: „Este un rezultat rușinos. Deci, vă imaginați cum 10 mii de locuitori au decis soarta unui oraș cu o populație de peste 100 de mii.”

Este un rezultat rușinos...

Europa Liberă: Cum se poate explica această situație?

Dumitru Pelin: „Îndemnul la boicot sau motivația de a boicota aceste alegeri a fost mult mai mare, mult mai semnificativă în comparație cu prezența la vot. Deci, boicotul a bătut votul.”

Europa Liberă: Dar de ce totuși oamenii au fost mai sensibili, iată, la aceste chemări la boicot, totuși e vorba de un scrutin local, când își aleg primarul?

Dumitru Pelin: „Forțele care au stat în spatele acestei mișcări de boicotare au fost mult mai active decât puținii candidați, vorbim de Grigorișin și Chirinciuc. Am văzut pe rețelele de socializare filmulețe cu cei doi, că sunt inapți sau sunt incapabili să conducă cu acest oraș, că, dragi bălțeni, vi s-a furat votul, că în data de 5 decembrie, când ar fi trebuit să participe Tauber cu Grigorișin, iată, acelea ar fi fost alegeri veritabile, credibile, dar la acestea din 19 decembrie veți asista la un circ. Aceste filmulețe sau aceste materiale au fost demotivaționale, deci au demotivat alegătorul din Bălți să mai participe. Probabil, argumentele care au fost aduse au fost atât de ieftine, dar, totodată, cu un efect maxim, nu au adus o soluție oarecare, dar au venit cu un mesaj clar: ni s-a furat votul. Și au lovit în Partidul Acțiune și Solidaritate, precum că ei ar fi fost responsabili de anularea scrutinului din 5 decembrie, când trebuia să participe la el Marina Tauber. Oamenii n-au ieșit la vot. Dacă în primul tur au participat 33 de mii de locuitori, în turul doi – peste 10 mii. Deci, matematica e simplă, diferența de 23 de mii de locuitori. Acești 23 de mii, între care sunt și votanți de dreapta, și de stânga, nu au ieșit în semn de protest. Eu consider că acest rezultat a fost unul tras de păr, un rezultat greoi, un rezultat care nu spune prea multe despre calitatea votului, pentru că o să vedeți și în rapoartele financiare cât până la urmă a costat un vot la Bălți.”

Dumitru Pelin

Europa Liberă: Pe de altă parte, când s-a decis că acest tur doi va avea loc cu un candidat care ieșise pe locul doi în primul tur, iar altul luase doar câteva sute de voturi în primul tur, cumva toată lumea a spus că cineva îi pune pe tavă dlui Grigorișin victoria. A jucat asta vreun rol, s-au simțit bălțenii implicați într-un joc pe care l-au renegat, iată, prin această neieșire la vot?

Dumitru Pelin: „Sigur că da. Această victorie i-a fost pusă lui Grigorișin pe tavă de către contracandidatul care era pe locul trei, Boris Marcoci, care s-a retras din cursă, dar și Alexandr Nesterovschi, candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.”

Această victorie i-a fost pusă lui Grigorișin pe tavă de către contracandidații care s-au retras...

Europa Liberă: Cum au privit bălțenii aceste retrageri? De ce s-au retras acești oameni e clar.

Dumitru Pelin: „Dacă să vorbim de Boris Marcoci, deci jocul PAS-ului: „Noi ne retragem, să nu credeți că noi vrem să fim la cârma acestui scrutin, am îmbrăcat mănușile albe și am spus că noi suntem curați, deci să participe următorii contracandidați”. De unii bălțeni, vorbim de cei care votează PSRM sau comuniștii, acest mesaj nu a fost înțeles până la un bun sfârșit, pentru că, dacă facem o matematică clară, pentru PAS au votat 3 mii de alegători în turul întâi, pentru Nesterovschi au votat aproape același număr de votanți. Bălțenilor, când au văzut că cei mai grei, cei mai mari s-au retras din această competiție, le-a dispărut acel sentiment motivațional de a mai participa la această competiție electorală, de a-și mai alege primarul. Cum pot să votez eu un contracandidat care a acumulat 1,2 la sută, care a acumulat 400 de voturi? Acest lucru i-a pus pe gânduri.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, după primul tur de scrutin, după ce a fost eliminată din cursă Marina Tauber, a fost pe masa CEC și opțiunea de a anula cu totul acest scrutin, de a-l relua de la zero, s-au auzit voci care au zis că ar fi o soluție mai bună, pentru că oricum votul este compromis. Acum, cu această prezență mică la vot, iese că poate ar fi fost opțiunea mai bună cealaltă?

### Vezi și... ### Deputata Marina Tauber: Ridicarea imunității lui Ilan Șor, o răzbunare a președintei Maia Sandu

Dumitru Pelin: „Sigur, aceste alegeri trebuiau să fie anulate, pentru că nu poate participa un candidat care a acumulat 20 la sută cu unul care a acumulat puțin mai mult de 1 procent. Vorbim de Chirinciuc. Dacă este să facem o comparație dintre forțe, Nicolai Chirinciuc a fost net inferior lui Grigorișin și CEC trebuia să ia o decizie solomonică – nu putem desfășura aceste alegeri în acest context. Să fiu înțeles corect, dacă participa, de exemplu, Grigorișin cu Nesterovschi sau Grigorișin cu Marcoci, care au acumulat câte 16 la sută, respectiv, din sufragii, ei bine, era un concurs echitabil. Dar aici matematica bate orice logică și CEC trebuia să anuleze acest scrutin și văzând încă și prezența la vot, cu toții ne-am convins că, într-adevăr, Comisia Electorală Centrală trebuia să bată cu pumnul în masă și să-și spună cuvântul cu privire la anularea acestui scrutin, pentru că nu a fost un concurs corect, Grigorișin a avut aproape două luni de campanie electorală, pe când Chirinciuc a avut o lună și două săptămâni.”

Europa Liberă: Aș vrea să ne ajuți să înțelegem cine este Nicolai Grigorișin, cel care, probabil, va fi primar la Bălți, cine este el și, mai ales, de ce s-au despărțit drumurile domniei sale cu Renato Usatîi, fostul primar de Bălți.

Dumitru Pelin: „Nicolai Grigorișin a intrat în echipa lui Usatîi atunci când acesta a revenit în Republica Moldova în 2013, după 10 ani de muncă prin Rusia. Grație lui Grigorișin, Usatîi a consolidat o echipă la Bălți cu care a participat în 2015 la alegerile locale, când a luat primăria de la Bălți pentru prima dată Usatîi. Și Grigorișin a căpătat încredere, el a fost mâna dreaptă a lui Usatîi la Bălți, el coordona aproape toate mișcările.”

Grigorișin a fost mâna dreaptă a lui Usatîi la Bălți...

Europa Liberă: Și cum s-au transformat în rivali?

Dumitru Pelin: „Din câte cunosc, Grigorișin s-a întâlnit cu Usatîi după demisia acestuia din funcția de primar de la începutul lunii septembrie anul curent. Au avut o întrevedere la Ghidighici, unde Usatîi are o casă, o vilă de vară, au discutat, au încercat să ajungă la un consens ca Grigorișin și Partidul Nostru să nu participe la scrutinul din 21 noiembrie. Grigorișin a venit cu o replică, i-a spus: „Nu, eu voi participa, pentru că bălțenii cer acest lucru”. Iar Usatîi i-a spus: „Participi, dar fără susținerea Partidului Nostru”. Un fost, să-i spunem așa, subaltern de partid nu i-a ascultat sfaturile și a mers din capul lui în această cursă electorală.”

Europa Liberă: Cum va fi acest deznodământ primit de bălțeni?

Dumitru Pelin: „Grigorișin a declarat că va continua acele acțiuni pe care le-a început Usatîi, predecesorul său, și va face mult mai mult, va încerca să convingă locuitorii să nu regrete despre faptul că nu l-au votat pe el și alegerea lor, de fapt, era alta, dar bălțenii în sinea lor sunt, ca și orice cetățean al Republicii Moldova, își exprimă protestul la secțiile de vot. Să vedem peste doi ani, dar, de fapt, este vorba de un an, pentru că în primăvară iarăși urmează niște proiecte pe care trebuie să le scrie și să le înainteze guvernului ca să obțină proiecte de investiții sau pentru donatorii externi și acest lucru durează un an, un an și jumătate. Deci, Grigorișin are la dispoziție aproximativ jumătate de an pentru realizarea proiectelor grandioase, proiectelor de infrastructură și un scrutin prea greu, prea complicat și prea murdar pentru Bălți, pentru că acest oraș cumva liniștit nu a cunoscut niciodată proteste electorale, nu a cunoscut niciodată ședințe de judecată dedicate scrutinului, dar și finanțări murdare și cheltuieli atât de mari din partea candidaților pentru obținerea fotoliului de primar.”