La Casa Albă s-au semnat acorduri istorice între Israel, Bahrein și Emiratele Arabe Unite

Președintele american Donald Trump a găzduit, la Casa Albă, semnarea unor acorduri istorice pentru normalizarea relațiilor între Israel, Bahrein și Emiratele Arabe Unite. „După decenii de neînțelegeri și conflict, marcăm zorii unui nou Orient Mijlociu (...). Suntem aici în această după amiază pentru a schimba cursul istoriei”, a spus, în fața câtorva sute de invitați la ceremonia de marți, de la Casa Albă, președintele Trump, care se află în campanie electorală, încercând să obțină un al doilea mandat la alegerile din 3 noiembrie.

Acordurile de normalizare a relațiilor au fost semnate de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu miniștrii de externe ai celor două țări arabe, Abdullatif al-Zayani din Bahrein și Abdullah bin Zayed Al-Nahyan din Emiratele Arabe Unite.

Evenimentul de la Casa Albă se înscrie în seria scurtă a unor momente similare : primul acord de normalizare a relațiilor cu o țară arabă a fost semnat de Israel cu Egiptul în 1979, a urmat Iordania în 1994.

Acordurile semnate marți, 15 septembrie, prevăd, din partea Israelului, și suspendarea campaniei de anexarea a teritoriilor palestiniene din Cisiordania. Iar președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas a avertizat din nou marți, comentând ceremonia de la Casa Albă, că nu va fi "nicio pace" în Orientul Mijlociu fără "încetarea ocupaţiei" israeliene a teritoriilor palestiniene. Palestinienii au acuzat în ultimele săptămâni EAU şi Bahrein că au trădat "consensul arab" care făcea din soluţionarea conflictului israeliano-palestinian condiţia prealabilă la normalizarea relaţiilor cu statul evreu.

În cercurile diplomatice americane se speculează că și Arabia Saudită va semna în curând un acord de normalizare a relațiilor cu Israelul, din același motiv pe care l-au avut Bahrain și EAU: nevoia de a forma o alianță puternică împotriva Iranului.