La Chișinău are loc marșul femeilor rome, organizat pentru al cincilea an consecutiv

Marșul femeilor rome este organizat pentru al cincilea an consecutiv în R. Moldova.

Marșul femeilor rome este organizat pentru al cincilea an consecutiv în R. Moldova.

Câteva sute de persoane participă la marșul femeilor rome, care are loc la Chișinău pe 8 aprilie, când este marcată ziua internațională a romilor. Participanții cer drepturi egale pentru femeile rome și protestează împotriva discriminării.

Într-un comunicat difuzat înaintea marșului, organizatorii au spus că prin marș vor să atragă atenția societății și a autorităților asupra provocărilor cu care se confruntă femeile și fetele rome, care ar fi „una dintre cele mai subreprezentate și marginalizate comunități”.

Participanții la marș merg prin centrul Chișinăului cu pancarte inscripționate cu slogane precum „Avem aceleași drepturi”, „Discriminarea dărâmă, incluziunea construiește” și „Împreună împotriva violenței”.

Aceștia au făcut popasuri în fața mai multor instituții publice - inclusiv Guvernul, Parlamentul și Președinția - care se află de-a lungul traseului manifestației care a început în fața Oficiului Poștal Central, și a continuat de-a lungul bulevardului principal al capitalei.

Organizatorii spun că așteaptă ca la marș să participe femeile rome din R. Moldova, dar și cele refugiate din Ucraina, alături de reprezentanți ale unor ONG-uri care apără drepturile omului, dar și din rândul autorităților.

Potrivit datelor preliminare ale recensământului din 2024, 0,4% dintre cetățenii R. Moldova au declarat că sunt de etnie romă, adică în jur de 10.000 de persoane. Organizațiile locale și internaționale care apără drepturile omului spun că etnicii romi din R. Moldova se confruntă cu stigmatizare și discriminare, care afectează în mare parte femei și copii romi.

De pildă, Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că femeile rome din R. Moldova suferă de o „dublă discriminare” - în interiorul comunității rome și ansamblul societății.

„În anumite cazuri, femeile trebuie să se supună bărbatului și regulilor comunității, nu are studii și este în dependență economică de familie. Iar în exterior se confruntă cu ideile preconcepute, refuzarea unor drepturi fundamentale și comportament discriminatoriu din partea, inclusiv, a autorităților statului”, se arată într-un raport al ONU din 2023.

Marșul Femeilor Rome este organizat în R. Moldova pentru al cincilea an consecutiv de către Platforma Femeilor Rome „Romni” și UN (ONU) Women Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Suediei.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te