La Chișinău a avut loc un miting de sprijin pentru protestele de la Bucureşti

Chișinău, 12 august 2018

A.Slusari: „Avem această axă Chişinău-Bucureşti, pentru că avem şi aici şi acolo același scop: să dăm jos mafia.” (Galerie foto)

Câteva zeci de adepţi ai Partidului Acțiune şi Solidaritate, Partidul Liberal-Democrat și Platforma Demnitate și Adevăr au participat în această seară la Chişinău o demonstrație de sprijin a protestelor anti-guvernamentale din Bucureşti.

Manifestaţia a început în centrul capitalei, la monument lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a continuat la Ambasada României.

Participanţii au scandat „PDM şi PSD aceeaşi mafie!”, „Fără penali!”, „Jandarmilor ruşine!”, „Fraţi români nu cedaţi, hoţii la dubă-i băgaţi!”, „Jandarmeria apără hoţia!”, „Stop violenţa!”, „Jos tortura!” „Protestăm, nu cedăm!”, „Suntem solidari!”.

Mai mulţi participanţi la miting nu au exclus provocări şi intervenţii ale organelor de forţi similare celor din Bucureşti la ampla manifestaţie antiguvernamentală anunţată la Chişinău la data de 26 august.

La Chișinău a avut loc un miting de sprijin pentru protestele de la Bucureşti

Alexandru Slusari, vicepreşedintele PPDA a spus că protestele de peste Prut sunt împotriva mafiei şi că aceelaşi situaţie e în R. Moldova, PSD din România fiind partener cu Partidul Democrat de guvernământ din Moldova:

„Avem această axa Chişinău-Bucureşti pentru că avem şi aici şi acolo acelaţi scop: să dăm jos mafia. ”

Sergiu Letvinenco, juristul PAS a spus că vineri, la Bucureşti, jandarmeria suspusă politic a acţionat disproporţionat şi ilegal în raport cu protestatarii paşnici. „Nu mi-am imaginat că în România anului 2018 este posibil aşa ceva.”

Istoricul Igor Caşu a spus că cele două regimuri, cel de la Chişinău şi cel de la Bucureşti „conlucrează, se potențează, se susţin reciproc”.

El nu a exclus că la mitingul de la Chişinău din 26 august să aibă loc turbulențe:

„Nu este exclus Plahotniuc şi cei din jurul lui, care parcă sunt fraţi cu Liviu Dragnea, să recurgă şi ei la provocări şi gesturi violente faţă de protestatari. Să sperăm că nu va fi aşa”.

Manifestația de solidaritate de la Chişinău a avut loc loc după ce la protestul de la București de vineri, 10 august, jandarmeria a folosit gaze iritante, bastoane și gloanțe de cauciuc pentru a evacua în forță Piața Victoriei.

Peste 500 de persoane au fost rănite.

Duminică, la București, procurorii militari au făcut apel la participanţii protestului de vineri seară de la Bucuresti care au fost răniţi sau care pot oferi informaţii relevante pentru anchetă să se prezinte la Parchetul Militar din capitala României, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Procurorii militari anunțaseră sâmbătă că s-au autosesizat după violenţele de la protestul din Piaţa Victoriei şi au deschis un dosar penal privind modul în care au intervenit jandarmii.

Parchetul Militar va prelua şi toate plângerile penale depuse la secţiile de poliţie, pe care le va reuni într-un singur dosar,

Tot la București s-a anunțat că victimele violențelor din timpul protestului de vineri de lal București au depus până duminică la prânz 19 plângeri penale împotriva jandarmilor care au intervenit brutal la mitingul Diasporei.

Potrivi unor surse de la Parchetul militar teritorial citate de G4Media.ro, plângerile au ajuns la sediul parchetului redirecționate de la Poliția sectorului 1 sau au fost trimise direct prin mail.

Ca urmare a autosesizării, la Parchetul Militar s-a constituit un dosar penal în care este începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, și urmează identificarea făptuitorilor.

Între timp la București a început un nou protest antiguvernamental în Piața Victoriei.