CJI cere autorităților să asigure accesul mass-media la informațiile de interes public

De Ziua Libertății Presei la Chișinău, mai 2018

La Chișinău, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat, duminică 3 mai, o petiție prin care cere autorităților să asigure accesul mass-media la informațiile de interes public.

Semnatarii își exprimă îngrijorarea față de faptul că „autoritățile publice, sub paravanul situației excepționale, admit grave încălcări și limitări ale dreptului de acces la informație”. Între altele, este criticată decizia din 18 martie, adoptată în prima ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care au fost triplate termenele legale pentru soluționarea solicitărilor de acces la informații publice și ale petițiilor (până la 45 de zile lucrătoare, iar în unele cazuri 60 de zile), decizie valabilă pe durata stării de urgență, impusă de autorități ca urmare a pandemiei de COVID-19.

În opinia ONG-urilor de media, această măsură este „disproporționată și nejustificată” și încurajează propagarea informațiilor „neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată”.

„În situația dificilă în care se află societatea noastră - se mai spune în petiție -, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice”.

ONG-urile de media solicită Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova: „să abroge prevederile legale, instituite pe perioada stării de urgență, care limitează accesul la informațiile de interes public; să demareze procedurile legale în vederea îmbunătățirii cadrului legal în materie de acces la informațiile de interes public; să stopeze și sancționeze practicile administrative abuzive care restrâng accesul la informațiile de interes public”.