La Cobasna s-ar fi tras, dar de partea ucraineană a graniței

Imagini de la un exercițiu militar efectuat la Cobasna în 2017 de forțele Grupului Operativ de Trupe Ruse

Reprezentantul Chișinăului la Comisia Unificată de Control a spus postului Pro TV Chișinău că miercuri dimineață s-au auzit focuri de armă la hotarul Ucrainei cu R. Moldova, în apropiere de satul Cobasna, dar a insistat că nu s-a tras în apropiere de imensul depozit de muniții vechi din localitate, care este păzit de soldați ruși.

„La ora 8:45, la hotar cu Ucraina au fost trei împușcături, nu în regiunea transnistreană, nu în regiunea Cobasna, nu în regiunea depozitului, dar la hotar”, a spus Ion Solonenco.

Tot el a explicat că, de la depozitul unde se păstrează zeci de mii de tone de arme și muniții din perioada sovietică, până la granița cu Ucraina este o distanță de doi kilometri.

Solonenco a precizat că declarația sa se bazează pe surse transnistrene. „Partea transnistreană a verificat și ne-a spus: doar trei împușcături s-au auzit la hotar cu Ucraina”, a spus oficialul postului Pro TV Chișinău.

Presa transnistreană citează localnici care spun că au auzit împușcături și au văzut, în ultimele zile, drone deasupra satului.

Incidentul are loc după ce autoritățile transnistrene au afirmat că, la 25 aprilie, a fost deteriorat, într-un atac, sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol, iar pe 26 aprilie au fost distruse antenele unei stații de radio din satul Maiac. S-a mai relatat despre explozii pe aerodromul militar din Parcani.

Comisia Unificată de Control monitorizează situația din zona de securitate de pe Nistru creată după încheierea conflictului armat din 1992. Comisia este un organism trilateral compus din reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că incidentele reprezintă încercări ale Rusiei de a destabiliza regiunea transnistreană.

„Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”, a spus Zeșlenski pe 26 aprilie la Kiev, răspunzând întrebării unui jurnalist.

La Chișinău Președinta Maia Sandu a spus că incidentele din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului, ar fi „provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.