Your browser doesn’t support HTML5
Cotidianul Adevărul informează prin ediția centrală despre nota analitică întocmită de experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă, și în care se exprimă cel puțin îndoieli față de utilitatea implicării armatei în combaterea epidemiei de COVID-19. Experții observă că „focarul de infecţie în rândurile personalului Armatei Naţionale a apărut la scurt timp după ce şeful statului a semnat, pe 13 iunie, decretul privind folosirea Armatei Naţionale pe durata stării de urgenţă în sănătate publică”. Militarii nu au în atribuții așa ceva, iar dacă e vorba de supravegherea modului în care cetățenii respectă măsurile de protecție împotriva infectării, e evident că ei nu pot fi „agenți constatatori”. Agenți constatatori pot fi doar polițiștii sau reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică.
În România după patru luni de școli închise, s-a încheiat Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a, adică examenul lor de admitere la liceu. Au fost cele mai bune rezultate din ultimii șapte ani, au spus autoritățile, dar toată lumea a constatat că subiectele au fost mult mai ușoare decât în anii precedenți. Mircea Miclea, profesor universitar și fost ministru al educației, critică aspru euforia autorităților și publică date trecute cu vedcerea. Procentul de medii peste 5, de 76%, e calculat prin raportare la numărul elevilor care s-au prezentat la examen, arată Mircea Miclea în interviul acordat pentru edupedia.ro și rezumat pe G4Media de Raluca Pantazi. Dacă ne raportăm la numărul total al elevilor care ar fi trebuit să ajungă în clasa a VIII-a, pornind de la numărul celor înscriși în clasa a doua acum șapte ani, lucrurile arată diferit : rata de eșec nu mai e 24%, ci 30% (adică unul din 3 elevi a fost sub nota 6). Dacă se adaugă și numărul elevilor absenți la examen, rezultă 60.000 de copii care trebuiau să absolve opt clase și nu au făcut-o. Miclea arată de asemenea că s-a debalansat grav raportul între rezultatele copiilor de la oraș și de la sate : „Acum 6 ani, diferența (…) era de 10 până la 20%, iar acum este de peste 100% (…). De pildă, elevi cu media sub 5 în urban sunt 15%, iar în mediul rural 38%, deci mai mult decât dublu”.
„Cum ne furăm singuri căciula la Evaluarea Națională”, scrie și Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul. „Cele mai bune rezultate din ultimii ani, un număr dublu de elevi cu media 10, comparativ cu anii trecuţi. Partea proastă este că avem şi tabloul învăţământului gimnazial oferit de testele PISA în decembrie 2019. Cui dăm crezare? Sistemului nostru de evaluare, sau celui internaţional oferit de PISA”. Aceste teste au arătat 44% dintre elevii români de gimnaziu sunt analfabeți funcțional. Vlaston critică „arhitectura curriculară”, care „nu răspunde cerinţelor şi nevoilor societăţii româneşti la această etapă a evoluţiei sale. (…). Programele sunt prea stufoase, teoretizante, tratează toţi elevii cu aceeaşi exigenţă, astfel încât mulţi nu învaţă nici ce ar putea învăţa în condiţii decente. (…) Sistemul nostru de evaluare sumativă, a competenţelor câştigate de elevi după un ciclu de învăţământ, este «varză»”. „Toate aceste minusuri trenează de 20 de ani, nimeni nu le percepe şi pricepe. Noroc cu evaluările internaţionale, (…)să mai aflăm şi noi cum stăm la sistemul educaţional. Ultimii din Europa!”