La granița Poloniei, necontenite confruntări cu migranții „instrumentalizați” de Rusia și Belarus

Migranții sunt împiedicați să intre în Polonia de gardul metalic ridicat de-a lungul frontierei cu Belarus în Pădurea Bialowieza, la 29 mai. 

Polonia spune că Republica Belarus și principalul ei aliat, Rusia, ar fi de vină pentru creșterea mare a numărului de migranți care vor să intre în Uniunea Europeană. Moscova și Minskul ar urmări astfel să creeze o criză în UE, mărind sprijinul pentru extrema dreaptă. 

 

Activiști polonezi ajută un migrant algerian ajuns în Pădurea Bialowieza, de partea poloneză a graniței. 

Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei Belarusului cu membra UE Polonia a urcat în ultimele luni la aproape 400 pe zi, după numai câteva pe zi la începutul anului. 

 

Premierul polonez Donald Tusk (în față, dreapta), ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (centru) și ministrul de Interne Tomasz Siemoniak (centru dreapta) vizitează soldații polonezi la Dubicze Cerkiewna, în estul țării, la 29 mai. 

„Nu avem de-a face doar cu azilanți, avem de-a face cu o operațiune coordonată, foarte eficientă - în multe privințe - de a penetra granița poloneză și de a destabiliza țara”, a spus Tusk. 
 

Vizita lui Tusk la graniță a venit după un atac grav cu cuțit: un migrant a înjunghiat în coaste un soldat polonez prin gardul metalic înalt de peste 5 metri. Polonezii nu l-au putut prinde, căci se afla pe teritoriul belarus. 
 

Grănicerii polonezi se plâng că unii migranți de partea belarusă a frontierei s-ar comporta tot mai agresiv. 

Polonia a reintrodus zilele trecute o „fâșie de graniță” la frontiera cu Belarus, după atacul asupra soldatului, spunând că va face tot ce îi stă în putință pentru a apăra granița. 

 

De câțiva ani, autoritățile UE îl acuză pe liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, că ar transforma migrația ilegală într-o armă împotriva Occidentului. Oamenii ar fi ademeniți să încerce să intre în UE pe la nord ca să evite rutele mai periculoase sudice, pe mare. 
 

În noiembrie 2021 au avut loc ciocniri grave între migranți și grănicerii polonezi la punctul de trecere a frontierei cu Belarus, lângă Grodno. 

Cam 2000 de migranți se aflau la frontieră, într-o tabără improvizată, pe o vreme foarte rece. Se crede că doar vreo sută s-au implicat în asaltul asupra forțelor poloneze. 



 

Migranții se pregătesc de culcare într-un centru logistic lângă orașul din Belarus Grodno, aproape de graniță, la 16 noiembrie 2021.

Human Rights Watch a acuzat Belarus că a „fabricat” criza, fără niciun fel de simpatie față de oamenii manipulați. 
 

Polonia a fost criticată și ea de organizații pentru drepturile omului pentru practica de a împinge înapoi migranții, în Belarus, fără să ia în seamă dreptul lor de a cere azil. 
„Nu este loc de negocieri. Granița Poloniei trebuie păzită”, a spus premierul Tusk. 
 

Migranții care au ajuns în fostele țări sovietice din țări atât de îndepărtate precum Orientul Mijlociu și Africa au devenit pioni într-un efort al Rusiei și al Belarusului de a destabiliza Europa, susține premierul polonez Donald Tusk.