La Houston au avut loc funeraliile lui George Floyd

Funeraliile lui George Floyd, afroamericanul ucis de un polițist alb pe 25 mai, Houston, Texas, 6 iunie 2020.

La Houston, în Statele Unite, au avut loc funeraliile lui George Floyd, afroamericanul de 46 de ani a cărui moarte sub genunchiul unui polițist, la 25 mai, la Minneapolis, a provocat mari proteste de stradă și chemări la schimbări în sistemul polițienesc și de justiție. Într-un mesaj video, adresat familei lui Floyd, candidatul democrat în alegerile prezidențiale din noiembrie, fostul vicepreședinte Joe Biden a spuns între alte: „Vom începe să avem cu adevărat dreptate rasială în America numai după ce i se face dreptate lui George Floyd”.

Fostul ofițer de poliție Dereck Chauvine, acuzat de uciderea din culpă a lui Floyd, este deja arestat, la fel ca și alți trei alți polițiști care au asistat la uciderea lui Floyd, fără să intervină.

Joe Biden l-a acuzat pe președintele Donald Trump, care va încerca să câștige un al doilea mandat prezidențial, că a făcut „remarci speculative impardonabile” despre Floyd. Dar și el a fost criticat pentru declarația că nici un afroamerican nu se poate considera „negru” dacă se gândește să voteze pentru Trump.

Luni, democrații din Congresul Statelor Unite au anunțat că vor înainta o legislație nouă, care să facă din linșaj o crimă federală bazată pe ură și să permită victimele violenței poliției să dea polițiștii în judecată.

La Geneva, în Elveția, peste 10 mii de persoane au demonstrat împotriva violenţei poliţiei şi a discriminării în Statele Unite, dar şi în Elveţia. Manifestări similare au avut loc în alte oraşe elveţiene la sfârşitul săptămânii trecute.