La indigo: Mărcile rusești le înlocuiesc pe cele occidentale

O femeie savurează o felie într-o unitate Domino's Pizza din Moscova, redeschisă pe 30 august sub numele de "Domиno Pizza", cu "i" latin din nume înlocuit cu litera chirilică echivalentă "и".

Un angajat pune pizza la pachet într-un restaurant Domino's Pizza rebranduit din Moscova, la 30 august. 

La sfârșitul lunii august, Domino's a devenit ultimul mare brand occidental care a ieșit de pe piața rusă, după ce nu a reușit să vândă afacerea. Domino's era al treilea cel mai mare lanț de livrare de pizza din țară, cu 142 de magazine.

 

Proprietarul de restaurante rus Anton Pinski (stânga) și rapperul pro-Kremlin Timati au preluat activele Domino's Pizza în urma ieșirii mărcii din țară. 

Nu este primul punct de vânzare din Rusia al unei companii multinaționale care este „rebranduit” de cei doi.



 

Aceasta este o filială a Stars Coffee de pe strada centrală Arbat din Moscova. Lanțul de cafenele de tip Starbucks a fost deschis pe 18 august 2022.

Magazinul Stars Coffee de pe strada Arbat a fost deschis în incinta unei foste cafenele Starbucks. În mai 2022, Starbucks s-a alăturat altor zeci de mari branduri occidentale care s-au retras din Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina.

Lanțul de cafenele Stars Coffee a fost lansat de Pinski și Timati, rapperul care spunea într-o melodie din 2015 că „președintele Putin este cel mai bun prieten al meu". Cei doi au anunțat că zeci de foste cafenele Starbucks părăsite vor fi redeschise sub marca lor, Stars Coffee. Starbucks avea 130 de filiale în Rusia și aproape două mii de angajați.
 

Pinski le spunea jurnaliștilor la inaugurarea Stars Coffee din Moscova că „percepțiile oamenilor pot fi diferite, dar dacă compari, atunci nu vei găsi nimic în comun cu logo-ul Starbucks în afară de cerc”.

O filială a Tasty And That's It într-un fost restaurant McDonald's din Kazan, în august 2022.

În mai 2022, McDonald's a anunțat că se retrage din Rusia ca răspuns la invazia din Ucraina. În luna următoare, sute de foste restaurante McDonald's și-au repornit cuptoarele sub proprietate rusă sub denumirea "Vkusno i Tocika" (Tasty and That's It).

Personalul de la Tasty And That's It făcând burgeri într-un fost McDonald's din Moscova, în iunie 2022.

Lanțul de fast-food redenumit a avut un început nesigur,relatându-se în iunie că folosise pâine mucegăită pentru un burger, dar restaurantele par să fie populare.

Secția de cafenea a unui punct de vânzare Tasty And That's It din Kazan

Un recenzent video recent a concluzionat că burgerii au un gust identic cu cel al McDonald's și a remarcat că pachetele de sos erau condimente McDonald's cu logo-ul ascuns cu pixul.

Coca-Cola a oprit producția și vânzările în Rusia în august 2022, ceea ce a dus la o avalanșă de băuturi similare produse pe plan intern pentru a umple golul de pe piața locală. Această fotografie arată băuturi Cool Cola, Street și Fancy de producție rusească, la vânzare într-un magazin alimentar din Moscova.

Pe măsură ce companiile occidentale ies de pe piața rusă, ele sunt înlocuite de unele mărci foarte familiare.