La Minsk au continuat protestele împotriva unei „integrări adâncite” cu Rusia

La Minsk, sute de persoane au protestat duminică, 8 decembrie, pentru a doua zi consecutiv, împotriva unei „integrări adâncite” cu Rusia. Inițial, se pare că erau mai puține persoane decât sâmbătă, dar oricum multe pentru o țară în care autoritățile reprimă consecvent disidența.

Sâmbătă, la Soci, președinții Belarusului și Rusiei, Aliaksandr Lukașenka și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru a discuta soarta Tratatului uniunii, semnat cu 20 de ani în urmă, dar care în mare parte a rămas numai pe hârtie. După patru ore, cei doi nu au făcut nici o declarație de presă, dar oficiali, citați de TASS, au declarat că discuțiile privind o mai „amplă integrare” vor fi reluate, la Sankt Petersburg, pe 20 decembrie.

Pe 5 decembrie, președintele Lukașenka îi asigura pe deputați că „nimeni nu va semna niciun document care să ne facă rău” și că „nu există nici un plan de a ne alătura vreunui stat, fie el Rusia, națiunea-frate”. Iar la Soci, înainte de discuția cu Putin, declara că vrea „condiții egale” pentru țara sa.

Deși protestul de duminică este unul neautorizat, la fel ca și cel de sâmbătă, iar unii participanți purtau steagul alb-roșu (interzis) al primei republici belaruse independente, poliția nu a intervenit. A încercat numai să asigure că traficul nu este perturbat. S-a scandat „Trăiască Belarus” și „Independență”.

Moscova pledează pentru o integrare militară și economică, iar în septembrie, cotidianul Kommersant a publicat un document, scurs presei, în care se vorbește despre o confederație economică până în 2022.

În ultimii ani, mai ales după ce Rusia a anexat abuziv peninsula Crimeea, Belarus a început să se distanțeze de Rusia, iar președintele Lukașenka a fost în noiembrie la Viena, prima sa vizită în Occident, în ultimii trei ani. Cu toate acestea, ultimele alegeri generale din Belarus, din 17 noiembrie, arată că actualul regim nu este interesat de o democratizare a țării: nici un candidat independent nu a fost ales în parlament, iar Lukașenka a anunțat că va candida pentru un nou mandat în 2020. El se află la putere de 25 de ani (a fost ales prima dată în iulie 1994).