La Moldovagaz nu s-a aprobat auditul datoriilor istorice | Numărul buletinelor de vot tipărite pentru turul doi al alegerilor locale

Moldova-Moldovagaz-Vadim Ceban

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Consiliul de observatori al companiei „Moldovagaz” nu a aprobat în ședința din 2 noiembrie „Raportul final al auditului independent al datoriei SA „Moldovagaz” către SAP „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului”, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Potrivit unui comunicat de presă al companiei „Moldovagaz”, din 13 noiembrie curent, raportul nu a fost aprobat din motiv că, din cei șase membri ai Consiliului de observatori, patru persoane, care reprezintă „Gazprom”, au votat „împotriva” proiectului de hotărâre propus.
  • 828 de mii de buletine de vot vor fi tipărite pentru turul II al alegerilor locale, care va avea loc pe 19 noiembrie în 273 de localități, inclusiv în municipiul Bălți. Pentru alegerile repetate din opt localități se tipăresc 23 de mii de buletine de vot, transmite IPN. Tipărirea buletinelor de vot a început luni, 13 noiembrie, la Tipografia Centrală din Chișinău. Potrivit președintei Comisiei Electorale, Angelica Caraman, din cele 828 de mii de buletine de vot, puțin peste 637 de mii sunt în limba română, iar celelalte - în limba rusă.
  • Sezonul de încălzire va începe în municipiul Chișinău în această săptămână. Asociațiile de locatari trebuie să depună cererile pentru conectarea blocurilor la căldură, scrie jurnal.md. „Suntem pregătiți să livrăm agent termic în orice bloc locativ”, a declarat șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, la ședința operativă de la Primăria Chișinău. Anul trecut, sezonul de încălzire în capitală a început pe 4 noiembrie.
  • 328.580 de cereri au fost depuse, până în prezent, pe platforma compensatii.gov.md. Dintre acestea, 149.676 au fost completate cu ajutorul asistenților sociali și al bibliotecarilor, scrie agora.md. Cetățenii care vor să beneficieze de compensanții începând cu luna noiembrie sunt îndemnați să depună cererile până la data de 25 a acestei luni.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților se bucură reportajul Europei Libere, în care se relatează că un grup de clerici și enoriași din Chișinău cere ca preoții care trec la Mitropolia Basarabiei să fie caterisiți și lipsiți de parohii, în timp ce bisericile din sectorul Botanica vor ca Mitropolia Moldovei să treacă la Patriarhia Română cu tot cu Mitropolitul Vladimir.
  • Pe Instagram, este populară postarea jurnaliștilor de la tv8.md, care au scris că vameșii avertizează despre faptul că persoanele care așteaptă să primească colete poștale pot fi victima unei escrocherii. În adresa acestora parvin sms-uri cu solicitări de pretinse taxe vamale. Mesajele trimit spre link-uri false. Astfel, cetățenii sunt avertizați să le ignore și în niciun caz să nu le acceseze.