În discursul susținut în această seară în fața Adunării Generale a ONU, președinta Moldovei, Maia Sandu, și-a exprimat îngrijorarea față de evoluțiile din Marea Neagră și a spus că decizia Moldovei este de a se găsi o soluție politică conflictului din regiunea transnistreană. Ea a cerut retragerea completă și necondiționată a forțelor rusești cât și retragerea sau distrugerea armamentului și a muniției de la depozitul de la Cobasna care reprezintă un pericol pentru securitatea și mediul înconjurător pentru întreaga regiune. Maia Sandu a mulțumit comunității internaționale pentru ajutorul acordat Moldovei în lupta împotriva COVID 19 și a subliniat nevoia colaborării și în domeniul schimbărilor climatice, care și ele, ca și pandemia de COVID, pun la grea încercare umanitatea.
Erodarea democrației și descreșterea încrederii în stat sunt, în opinia președintei Sandu, o altă mare provocare globală a prezentului.
Președinta Maia Sandu a vorbit despre nevoia luptei cu corupția în țara sa și despre eforturile pentru reformarea justiției. Maia Sandu a declarat că, în lupta împotriva corupției, este nevoie de transparență și colaborare internaționala, iar răspunsul trebuie să fie unul „colectiv”.
Președinta Maia Sandu a vorbit despre eforturile Moldovei de a se conecta cu țările Uniunii Europene și cu întreaga regiune și despre faptul că Moldova este ” un bun loc pentru investiții” având acorduri de liber schimb atit cu Europa cât și cu Estul. Președinta Moldovei a făcut un apel la solidaritate și eforturi comune globale pentru ca lumea să fie mai în siguranță și mai prosperă.