Your browser doesn’t support HTML5
Două știri scurte aduc detalii despre întrajutorarea dintre România și Republica Moldova în condițiile actualei pandemii de coronavirus. Potrivit României libere, care citează autorități moldovene, o parte din vaccinurile și materialele sanitare donate de România sunt destinate Transnistriei, dar deocamdată ele nu au fost încă ridicate din depozitele de la Chișinău. G4Media informează despre discuția dintre președintele Republicii Moldova Maia Sandu și Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual președinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților a parlamentului român. Cei doi au stabilit că între autoritățile medicale din cele două țări urmează să aibă loc contacte săptămânale în sistem online pentru a face schimb de informații și bune practici.
Mihai Diac de la România liberă demontează știrea falsă difuzată de secțiunea în limba română a site-ului sputnik, „denumită sputnik.md”. Acest site sugerează că România ar intenționa să atace Republica Moldova, în fapt Tiraspolul. Sputnik preferă să explice astfel aducerea în baza militară NATO de la Marea Neagră a unor lansatoare de rachete Himars. Nu e prima oară când se insinuează asemenea intenții ale României. Anul trecut, „purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că trupele americane aflate în România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit imediat aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționeze”, în schimb, scrie România liberă, în urmă cu șase luni déjà, ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza România că poate fi atacată din Crimeea sau din Transnistria”.
Pe blogurile Adevărul, Ion Gaidău scrie despre intenția de extindere a programelor postului RT DE (e vorba de Russia Today în Germania). Publicația germană „Der Spiegel” s-a ocupat de ce face și ce pregătește RT DE și a aflat din e-mail-uri interne ale redacției că pandemia și cazul Navalnîi le-a sporit audiența. Evident, redactorii sunt ghidonați strâns de la Moscova. Tehnica nu este difuzarea de fake news grosiere, ci mai subtilă : „Autorii denaturează sau neglijează faptele în acord cu doleanţele Moscovei. Ţinta este să provoace neîncredere faţă de autorităţi, politicieni şi mass-media rivală”, scrie autorul articolului apărut în Adevărul.
Pentru că s-au adunat situații stânjenitoare cu implicarea poliției, Mircea Marian scrie în săptămânalul Newsweek : „Imaginea așa-zisei Poliții Române (de devenit) un amestec de sadism, corupție la vârf, incompetență jenantă și obrăznicie rară. Acești oameni se pensionează la 40 de ani și primesc pensii speciale mai mari decât cele ale unui medic”. Cazuri grave de omor tergiversate prin eclipsarea subiectului (dispariția mai multor adolescente în Caracal și ancheta din care nu se mai înțelege nimic, o rețea de polițiști care facilitau emiterea de permise auto false, violențe ale polițiștilor față de civili etc.). „Este evident, scrie Mircea Marian, că structura Poliției Române trebuie demolată din temelii. Academia de Poliție - desființată. Actuala legislație, care îi protejează pe milițieni, indiferent cât de proști, incompetenți și hoți sunt, abrogată. În fruntea structurii, (trebuie) aduși oameni din afara sistemului după chipul și asemănarea Monicăi Macovei. Aceste decizii trebuie luate de către actuala conducere politică a țării.(…) Vom vedea dacă Lucian Bode are curaj să se confrunte cu așa-zisa Poliție Română sau va prefera să se lase împachetat, ca să poată pleca din minister liniștit, fără să deranjeze și fără să fie deranjat”.