Principalele amenințări pentru securitatea Republicii Moldova vin din interiorul țării și nu din exterior, arată un sondaj de opinie realizat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova. Din totalul respondenților, 69% au menționat amenințări de ordin intern, iar 31% de ordin extern. În prima categorie, cele mai des menționate probleme sunt: imigrarea și depopularea, criza economică, criza politică, sărăcia și corupția. Despre necazurile și problemele cu care se confruntă populația țării vorbim la acest sfârșit de săptămână.
Ce s-a ales de satul moldovenesc după 26 de ani de tranziţie? Comuna Cărpineni din raionul Hâncești este o localitate care a ajuns într-un sfert de secol depopulată, îmbătrânită, cu țărani care, în mare parte, și-au abandonat pământurile. Există pe ici, pe colo mici zone europenizate, întâlnești și case frumoase, dar satul are gospodării la care lipsește și apa de băut, iar cum se deszăpezește, drumurile sunt pline de noroi.
Your browser doesn’t support HTML5
– „Trăind viața asta în Moldova, suntem săraci. Eu, de exemplu, îs foarte amărâtă, că am ajuns la o pensie mizerabilă, lucrând 50 de ani profesoară, dar eu nu mă simt absolut deloc împlinită de pe urma muncii mele. Guvernanții ăștia ai noștri se gândesc numai la ei, numai la castelurile lor, dar pentru bunăstarea țării, bunăstarea poporului absolut deloc, nimic pentru noi.”
Europa Liberă: Dar toți politicienii de când s-a proclamat independența Republicii Moldova au venit și v-au promis această bunăstare.
– „Foarte mult ne-au promis, dar eu așa aș fi de acord și mai împlinită, așa cum i-au dus pe deportații noștri prin ’48, prin ’47, să-i strângă și să-i ducă în vagoanele celea reci, să rămână pentru toată viața acolo. Ei absolut nu simțesc țara asta că zace în sărăcie, că oamenii aceștia de acum își cheltuiesc ultima răbdare și ultima putere. Foarte greu!”
Europa Liberă: Și tot ei o să vă bată la poartă și o să vă ceară votul.
– „O să umble acum să ne amăgească iar din nou. Eu am spus că poporul ista al nostru, sărmanul, atâta-i de amăgit, atâta-i de înjosit… Eu am spus să le dea pensia ceea de 1.000-1.200 de lei să vină să trăiască măcar o zi. Apoi cum adică să-i mai putem noi răbda în țara asta?... Nici nu vreau să-i aud. Și eu, totuși, la oamenii ăștia mă strădui să le mai spun: „Mai treziți-vă, măi oameni buni, oare nu vedeți că o să crape răbdarea asta?!”.”
Europa Liberă: Ce înseamnă deșteptarea la moldoveni?
– „Să se trezească moldovenii ăștia ai noștri, așa cum s-a trezit neamul nostru pe vremea domniei lui Ștefan cel Mare, că eu nu citesc atâta multă istorie, că profesia mea-i de altă natură, legată de viață, dar noi în ziua de astăzi nu-i avem, nu-i avem, cu toate că Dodon vorbește despre statalitatea Moldovei, dar nu știu eu unde-i ea ascunsă și se va păstra. Doamnă, acela pe de o parte vorbește, în alta lovește, eu nu cred într-însul absolut deloc. Eu nu l-am votat și mie așa mi-e de ciudă pe oamenii ceia din Transnistria, dar ei vai de capul lor, că poporul acesta al nostru îi atât de muncitor, atât de răbdător, dar…”
Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru clasa politică, iată, ce sugestii le trimiteți?
– „Doamnă, să mai vină alături de noi, să vadă cum trăim noi, cum îi răbdăm noi pe milionarii ăștia, boierii țării sărăcite, dar pe munca noastră ei s-au făcut boieri.”
Europa Liberă: Acum, dacă e mare revolta, dezamăgirea în această clasă politică, problema e că îi dai jos pe ăștia, pe cine îi aduci în loc?
– „Oare în toată Moldova asta a noastră noi nu avem oameni deștepți în țară, n-avem oameni cu studii, oameni cu viziuni, într-adevăr, care au mai fost peste hotare și au văzut cum trăiește lumea?!”
Europa Liberă: „Și răspunsul Dvs.: are Moldova 101 persoane care să le ia locul deputaților?
– „Dar noi nici nu avem nevoie. După migrația asta, că undeva un milion de oameni din țară au plecat, noi nu avem nevoie de 101 parlamentari; în jumătate, dar să fie oameni competenți, oameni deștepți, oameni care să țină la popor, să trăiască…”
Opinii din Cărpineni: Profesoara Pelaghia Floarea
Europa Liberă: Dvs. trebuie să identificați aceste persoane…
– „Dar nu vedeți că ei de acum cu votul ista mixt, cât se duce, câtă luptă, cât de mult, chiar și Comisia de la Veneția vorbește că ei într-adevăr n-au aprobat corect, și ei o țin pe a lor?”
Europa Liberă: Și Dvs. credeți că ei nu știu despre această revoltă a dvs., a alegătorilor?
– „Ei știu, dar ei se străduiesc pe noi să ne țină așa în lanțurile astea; ei luptă
pentru asta de Doamne ferește, dar moldoveanul nostru încă nu-i așa conștiincios și nu-i trezit la viață. Unii care au mai pus mâna pe pahar nici nu-i interesează de viața asta a noastră, ei de-acum îs deprinși să trăiască în sărăcie. Eu când m-am uitat la omul care-i plătit de Ilan Shor, șapte ani și jumătate de pușcărie, și el șede și bate din palme, și lumea noastră trăiește tare bine cu Ilan Shor, că el a furat miliardele? Noi am avut și avem noroc de acel Năstase care într-adevăr a deschis toate secretele hoției Țării Moldovei și într-adevăr atâtea greve el a organizat, atâtea proteste; el vine îmi pare cu suflet de om să ne trezească pe noi la viață. Iată cum vă zic… De unde sunteți Dvs.?”
Europa Liberă: Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă.
–„Eiii, hai, dna Valentina!”
– „Pe noi ne-au amăgit că au să ne ridice pensia, dar țăranul a rămas tot țăran. Au ridicat pensia numai la funcționari, sus, dar țăranul cum a fost… Am 70 de ani și, iaca, eu trebuie să lucrez pământul ca să mă întrețin…”
Europa Liberă: Tot la dvs. au să vină politicienii și au să vă cerșească votul. O să trebuiască să-i alegeți în toamnă.
– „Numaidecât… Eu îs pensionar, și eu trebuie să plătesc, încă și la piață să plătesc, mă impune să mai lucrez o dată…”
Europa Liberă: În toamnă o să mergeți să votați deputații?
– „Mătincă când au să arate la televiziune toți hoții cei care au furat miliardul, atunci o să ieșim toți la votare, dar așa, nu. Să-i arate la vedere cine-s, ca să nu nimerească a doua oară…”
Europa Liberă: Dar Moldova pe ce cale trebuie să meargă?
– „Ea trebuie să meargă pe calea europeană. De ce copiii noștri au fugit toți peste hotare? Din cauză că este lege și este regulă, dar la noi – numai hoți. De sus!”
Europa Liberă: Dar vedeți că lumea-i împărțită. Și aici, la Cărpineni, și în întreaga țară unii vor spre Est, alții vor spre Vest…
– „Eu am doi copii în Germania, în Berlin. Înapoi nu mai vin. Acolo-i regulă, acolo-i de trăit, dar la noi… Unde să lucreze ei?”
Europa Liberă: Dar alții vor în Rusia.
– „Și în Rusia se duc, și în Rusia, că la noi nu-i regulă. Cei mai mari fură cât vreau, dar cei mai mici, aiști de la țară n-au ce și încă și pe aceștia în cap…”
Europa Liberă: Dar cei de sus știți ce spun? Păi, dar tot cei de jos ne-au trimis…
– „Nu i-am știut, nu i-am știut… Omul îl vezi, dar ce zace într-însul nu știi. Asta-i buba.”
Europa Liberă: Și acum când o să aveți buletinul de vot, la ce o să vă gândiți când o să-l aruncați în urna de vot?
– „Să nu nimerească a doua oară, să nu nimerească a doua oară, că noi nu-i știm, și ei se ascund.”
Europa Liberă: Dar acum v-au propus o nouă reformă electorală, să votați în baza sistemului electoral mixt. Vă este clar cum trebuie să alegeți deputații?
– „Toate raioanele trebuie să aibă câte un deputat…”
Europa Liberă: Păi, Dvs. vreți pe listă de partid sau uninominal, în circumscripție?
– „Apoi, nu, partidul nu-i bun. În partid ei își aleg al lor, care poate să fure, care tace. Iaca unde-i buba, dar, dacă-l trimitem noi de aici și-l știm, noi ducem răul și greul.”
Europa Liberă: Când ați discutat ultima dată cu un deputat?
– „Când la alegeri și atât.”
Europa Liberă: Au trecut aproape patru ani, trei ani și ceva…
– „Nu i-am mai văzut…”
– „La noi, în Moldova aici sărăcia-i, în primul rând, corupția-i mare; pensiile-s mititele. Eu îs grupată, mi-au dat grupa a treia, cu tumoare la creier, mi-au dat grupa a treia cu 253 de lei, am nouă ani de lucru munciți la contabilitate, dar mi s-a spus când am făcut pensia asta că nu-mi ajunge un an și șapte luni și trebuia să primesc 500 și ceva de lei, dar așa mi s-au dat 253 de lei și eu trăiesc pe pensia mamei, care primește 900 și ceva de lei… Și o vacă și două păsări.
Cum pot eu să trăiesc? Eu vin la piață și-mi vând producția mea – câte un pachet de fasole pe săptămână. Cum eu să trăiesc cu 253 de lei? Plahotniuc poate să trăiască cu așa bani? Ei au bani, ei au mașini, dar noi, ăștia din sate… Și de la piață ne fugărește și ne pune să plătim…”
Europa Liberă: De ce e sărăcie în Moldova?
– „Așa este guvernarea! Am ales-o, dar am greșit.”
Europa Liberă: Și o să mai fiți invitată să votați.
– „Și n-o să mai votez niciodată! Niciodată pe nimeni n-o să mai votez!”
Europa Liberă: Dar nu-i varianta cea mai bună.
– „Da, nu-i varianta cea mai bună, dar asta este. Lumea-i descurajată că șede la piață și nu poate să vândă nimic, că lumea nu are bani.”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. politician, ce ați face?
– „Da, aș schimba. Trebuie locuri de muncă să dea și pensiile să se mărească, și leafa. Și noi, tineretul, nu avem unde să lucrăm! Și să ridice pensiile și să se uite și la invalizi cât de cât, că eu nu am fost bucuroasă să fiu bolnavă, dar dacă așa-i, așa-i.”
Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova?
– „Pe calea dispariției, mătincă. Bătrânii nu au ce să mănânce și tineretul pleacă, majoritatea pleacă.”
Europa Liberă: Vă este frică de ceva?
– „Îmi este frică că mâine-poimâine o să nimeresc la spital și n-am o copeică. Eu am făcut o analiză de sânge și mi-au cerut 20 de lei…”
Europa Liberă: Aici, la Cărpineni, încerc să adun mai multe opinii ale cetățenilor despre viața din Republica Moldova, despre miza alegerilor din toamnă, despre viitorul acestui stat…
– „Nu-i bun deloc. Cum se trăiește, se vede, că lumea vine să vândă aici orice marfă pe care o are, să facă o copeică, să poată exista mai departe… Nu-i atât de simplu, nu-i atât de ușor și viața se vede, dar nu știu dacă se va corecta cu ceva.”
Europa Liberă: De ce-i atât de mare sărăcia?
– „Aici nu depinde de oamenii ăștia mai simpli, dar de acolo, de la Parlament, mai de sus.”
Europa Liberă: Dar acei de la Parlament sunt aleși de acești simpli?
– „Dar oamenii de multe ori aleg și nu prea cunosc pe cine să aleagă și nu pricep. Trebuie să alegi omul potrivit care înțelege viața și poate ceva să rezolve în viitor, poate să schimbe ceva.”
Europa Liberă: E greu să alegi grâul de neghină în Republica Moldova, să deosebești răul de bine, binele de rău?
– „E și greu, dar trebuie să fie o schimbare, dar nu se vede nimic.”
Europa Liberă: Și cât de importante sunt alegerile din toamnă?
– „Păi, îs importante, dacă au să fie cu succes, să fie înspre bine.”
Europa Liberă: Ce înseamnă „cu succes”?
– „Să schimbe viața înspre bine, să vadă lumea ceva…”
Europa Liberă: Dvs. trebuie să alegeți politicienii care să vă îmbunătățească viața.
– „Speranța-i mică…”
Europa Liberă: Sunt Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă.
– „Aseară v-am ascultat, aseară v-am ascultat la radio, la „Vocea Basarabiei”. Eu ascult în șir.”
– „E Valentina Ursu, de la Europa Liberă.”
– „De la ce? De la Europa Liberă. E o țară capturată, o țară de hoți și de bandiți, și de nespălați. Am crescut doi copii, îs plecați; unul lucrează pentru Anglia, cu studii superioare; unul pentru Spania și vrem viitor în Moldova…”
Europa Liberă: Cine poartă mai mare vină – cetățeanul care alege politicianul sau politicianul care a obținut încrederea cetățeanului?
– „În primul rând, cetățeanul, că nu suntem conștienți. El se vinde ca la Orhei pentru un cârnăcior, el nu-i în stare să-și cumpere un cârnăcior. O, mintea moldoveanului îi asta.”
Europa Liberă: Dar propuneți niște soluții…
– „Revoluție trebuie, de răsturnat tot, să nu mai fie nimeni.”
Europa Liberă: Și pe cine-i aduceți în loc?
– „Sunt băieți tineri.”
– „Sunt băieți deștepți. Platforma DA, alde Maia Sandu, cât de cât altă viziune au.”
– „Sunt țăran. Vai de capul nostru la țară. Păi, dacă-s mulți bandiți, îs mulți bandiți la conducere; își cumpără singuri voturile, trec dintr-un partid în altul și ei își fac ce vor.”
Europa Liberă: Dvs. o să mai fiți invitați să alegeți și o să alegeți altfel, decât ați votat în acești 26 de ani de independență?
– „Eu și până acum am votat normal, dar dacă ei schimbă legile, schimbă tot…”
Europa Liberă: Ei vor acum să vă aducă deputatul mai aproape de cetățean.
– „Deputatul n-a fost niciodată… Nu-i nicio schimbare. Și dacă-l aduce, ce schimbări sunt? Nu-i nimic.”
Europa Liberă: Dar când și unde a greșit clasa politică că cetățenii sunt atât de dezamăgiți, de indignați, de revoltați, de nemulțumiți?
– „Dar noi niciodată n-am fost mulțumiți de clasa politică, pentru că ei trag la dânșii. Noi suntem aici o palmă de pământ, uitați. Aici se produc bani, dar ei n-ajung la cetățeni, ei numai smulg, se produc și ei îi iau înapoi, iar oamenii rămân cu mâinile în buzunar.”
Europa Liberă: Dar dvs., alegătorii, puteți să responsabilizați această clasă politică, să o faceți să trăiască cu grijile satului, statului?
– „Așa întrebări lor trebuie de dat, lor, lor. Ei când vin să aleagă, noi să le punem întrebarea: ce o să avem noi, ce o să faceți voi pentru noi?”
Europa Liberă: Păi, Dvs. nu le puneți întrebarea când vin și vă cer voturile?
– „Au fost la mine la poartă, au fost și au zis că iaca noi s-o alegem pe Maia Sandu. Și am ales-o. Ei și? Unde am ajuns? N-a mai trecut…”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. deputat, politician, cum ați discuta cu cetățenii simpli, ce le-ați promite?
– „Întâi trebuie să fiu și apoi le-aș promite. Mai pe scurt, schimbăm sapa pe tehnică.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți în viitorul Moldovei?
– „Eu cred, dar numai nu cu elita asta de azi. Au să fie alegeri acum cu sistemul mixt. Cui i-a trebuit? Dodon ne-a vândut, a vândut lumea, alegătorii, el și așa intra în Parlament. Cui i-a trebuit toată măgăria asta să facă el? Se vede că are ceva la spate. Are, are el și-i tremură fundul, să mă scuzați.”
Europa Liberă: Dar ce se va decide în cadrul acestor alegeri parlamentare din toamnă?
– „Ei manipulează – unul, chipurile, cu Europa, unul cu Rusia. Dar la Rusia, ce? Am fost 70 de ani cu Rusia, și unde am ajuns?”
Voci și opinii la Cărpineni
– „Unire, unire trebuie! Unire cu România! Și atât. Eu am fost în Rusia și am lucrat mulți ani. Am fost exploatat extraordinar. Am fost și în Israel, am lucrat și tot am fost exploatat, dar acolo mai dau niște bani, dar la ruși – nu. Acolo bătăi, banditism, beții, iaca ce-i acolo. Aici nu-i nicio ieșire, numai să fie Unire. Dacă-i Unire, acolo se vede că lucrează legile, dar aici nu lucrează nimeni, aici e haos complet, noi din ce în ce mergem tot mai spre rău și rău, și rău.”
Europa Liberă: Dar de ce vă este cel mai mult frică?
– „Că ai să ajungi și n-ai să te poți întreține. Eu am două fete și-s duse după graniță, eu îs singur. Piață, vacă, porc, dar nici acestea n-ai unde să le dai.”
Europa Liberă: Sunteți bărbat și vă dau ochii în lacrimi. De ce v-au dat ochii în lacrimi?
– „Că nu am copiii alături. Eu le-am crescut de unul singur.”
Europa Liberă: Cum se trăiește în Moldova?
– „Se trăiește în greutăți; lumea se duce, de lucru nu-i. Iaca, un sat așa de mare, Cărpineniul, și unde să lucreze lumea? Toți se duc peste hotare. Pe ce să trăiască lumea?”
Europa Liberă: O să vină în toamnă politicienii și o să vă ceară votul și o să vă promită și locuri de muncă, și salarii mai bune, și un trai mai decent. E greu să faci alegerea azi?
– „Se înțelege că-i greu. Dar cum au să promită de lucru, ce lucrări poate să se deschidă, dacă s-a distrus tot?”
Europa Liberă: Dar Dvs. pentru ce o să vă dați votul?
– „Nu știu, o să ne gândim. În alianță cam nu-i încredere.”
Europa Liberă: De ce lumea-i mai mult dezamăgită, decât optimistă?
– „N-au încredere în guvernarea asta a noastră de sus, că nu fac treabă cum trebuie. De când au venit la guvernare, nu văd fapte bune din urma lor. Ei numai fură și la altceva nu se gândesc la nimic.”
Europa Liberă: Dar Dvs. de unde știți că ei doar fură?
– „D-apoi ce nu se vede? Se vede și la televizor, arată. Și aista Ilan Shor care se spune că a furat și deține 40 și ceva de mașini, d-apoi asta-i din calea afară. N-au ce mânca pensionarii, o duc greu, n-au de foc, de mâncare. Chiar ei nu văd, numai pe dânșii se văd?”
Europa Liberă: Și tot dvs. o să fiți invitați să participați la vot, să alegeți următorii 101 deputați în Parlament.
– „E de dorit alții noi, tineri. Aceștia să iasă, mai ales că sunt și pensionari dintr-înșii care nu fac nicio treabă acolo, stau și dorm. De dorit alții mai tineri, mai cu succese, nu cu furturi, cu tot ce se face în țara asta.”
Europa Liberă: De ce e greu de trăit în Moldova?
– „Pentru că așa-i țara! Așa Moldova noastră a rămas. Hoții acum îs toți la Parlament acolo. Ei îmbogățesc, ei împărțesc, dar la sat nu se uită la nimeni; țăranul altul n-are ce mânca, săracul. Au uitat de bătrâni, au uitat, că am arat, toate dealurile astea le-am arat, iaca astea-s păduri. Cine vinde pădurea azi? Că oamenii mor de foame.
Iaca le aduc la piață mașinile astea mari și vând cu 800 de lei skladometrul (metru ster) de lemn. Eu să mă duc să cumpăr de acolo, că am 1.200 de lei pensia? Trebuie să nu mănânc două luni de zile și să duc să iau un skladometru de lemn ori două. Cine se gândește la bătrâni? Bătrânii au rămas pe degeaba.”
Europa Liberă: Dar o să vină tot la dvs., alegătorii, să vă ceară votul politicienii?
– „Care alegători?”
Europa Liberă: Iată, Dvs. sunteți votant. O să vină politicianul, o să vă bată la poartă, la ușă…
– „Dar lasă-l, dă-i pace să șadă acolo, că el îi cu buzunarele pline de bani. De ce să-mi bată el mie la poartă?”
Europa Liberă: Să mergeți să votați.
– „Pe cine să votez?”
Europa Liberă: Dvs. trebuie să decideți.
– „Nu pot să decid nimic, că nu-s, toți într-un jug merg, îs toți hoți. Am prăpădit încrederea în toți.”
Europa Liberă: Dar și să nu mergi la vot tot nu e varianta cea mai bună.
– „Ascultă, matale, eu am 79 de ani și-s singur.”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. politician, ce ați face în țară?
– „(oftează) M-aș uita la acești bătrâni, la acești nevoiași m-aș uita, și-au umplut buzunarele cu bani, că nici nu știu ce să facă cu dânșii, dar eu m-aș uita la săracul…”
– „E greu. Situația e grea; bani puțini, primim 1.000 și ceva. Ce faci cu acești bani? La piață nici n-ai ce face, că, gata, nu-i ai.”
Europa Liberă: Dar cine se face vinovat că situația în țară a ajuns să fie atât de grea?
– „De sus, de sus nu se mai gândesc la norod, la lume, îi drept.”
Europa Liberă: Dar pe cei de sus îi alegeți tot dvs., cei de jos?
– „Îi alegem noi tot. Alege lumea care și cum îi dă în cap. Parcă vrem mai bine, dar vedeți cum se întâmplă.”
Europa Liberă: Și o să mai fiți invitați iarăși să mergeți să votați. Cât e de ușor să faci această alegere?
– „Cam greu, dar ne ducem tot timpul, nu putem să lăsăm așa, că în țară trebuie să fie bine; vrem și noi pentru copii, pentru nepoți, să nu plecăm, să-i susținem. Iaca, am doi băieți și tot vor să se ducă, sărmanii, să-mi lase copiii, că nu pot, într-adevăr e greu tare. Doamne ferește, avem pământ, îi lăsat, că nu avem bani cu ce să-l întreținem. Cu ce? N-avem bani.”
Europa Liberă: Dar câți bani trebuie ca să-l prelucrați?
– „E-he-he! Îți trebuie mii, mii de lei! Am ținut și harbuji, am ținut mai înainte, dar acum – nimic, iaca chiar n-am nici grăunțe, dacă mă credeți.”
Europa Liberă: Dar cum e politicianul cel care merită votul Dvs., cum ar trebui să fie acea persoană în care să aveți încredere?
– „Trebuie să fie un om cinstit, să nu amăgească, așa cum îi în ziua de azi. Doamne ferește, n-ai încredere în nimeni!”
Europa Liberă: Ei când vin, vă promit că o să fie cinstiți, că o să vă rezolve problemele?
– „Da, ne-au promis că o să fie totul bine. D-apoi cum… Totul o să facem, și la urmă nimic, iaca așa ne lasă. Ne ducem la magazin chiar și luăm pe datorie. Chiar greu de tot.”
Europa Liberă: În viitorul Moldovei credeți?
– „În viitorul Moldovei vrem să credem, dar n-ai încredere în nimeni. Chiar și la televizor ne uităm, dar nu știu – să ne mai uităm sau să nu ne mai uităm…”
Europa Liberă: Și de unde trebuie să fie începutul acesta pentru ca lumea să recâștige încrederea?
– „Vă spun, tot de sus, sus să aibă și ei oleacă de stimă și să se gândească și la norod, nu numai la dânșii. Ei au milioane, dar noi ce facem cu 1.000 de lei?”
– „Foarte greu, murim de foame! Așa vrea conducerea.”
Europa Liberă: Conducerea asta îi aleasă de dvs., cetățenii.
– „Noi nu pe toți i-am ales. Pentru acei care i-au ales le convine, cred că le plătește, dar pentru noi, nu. Noi nu i-am ales pe dânșii, dar cădem și noi în plasă. Unul face și altul trage, dar trage toată lumea. Îi foarte greu. Dacă ar veni unul să vadă aici, dar nu vine niciunul. Să vină Dodon aista care-i președinte, să vină, să vadă el cum trăiește lumea. Iaca asta aș vrea, să vină să-i punem noi întrebări.”
Europa Liberă: O să vină alegerile parlamentare, o să fiți poftiți iarăși să mergeți să dați votul pentru politicieni. Ce clasă politică merită cetățeanul Republicii Moldova și statul acesta?
– „O clasă care nu-i coruptă, care nu-s hoți. Hoții trebuie închiși. Sunt cazuri în care omul nu-i vinovat absolut deloc și face închisoare, dar aceștia cu atâta furt, cu atâta batjocură de lume, ei șed la libertate. Noi am muri de foame, dacă n-am avea copii.”
Europa Liberă: Dar știți, atât de supărați sunteți pe politicieni?
– „Da, foarte, foarte supărați, pentru că eu vă spun un caz. O fină de-a mea a murit, trăia acolo, peste drum, și nu i-au acordat ajutor la spital la Hâncești deloc. Au trimis-o acasă și a murit acasă, că n-avea poliță.”
Europa Liberă: Cine face viitorul Moldovei?
– „Viitorul o să-l facă lumea, poporul, dar trebuie să-i alegem corect.”
Europa Liberă: Cum ar trebui să fie acea persoană care merită votul dvs.? Cel care vrea să ajungă acolo, în fotoliul de deputat la Chișinău, ce trebuie să facă pentru cetățean ca să obțină această încredere?
– „Să țină mai mult la popor.”
– „Să nu fure mult; chiar dacă ia, dar nu atâta de mult. Milioane și milioane și ei nici habar nu au de nimic.”
– „Ei trebuie să țină la poporul care i-a ales; lumea i-a ales și ei își bat joc de lume.”
Europa Liberă: Atunci când mergeți și aruncați buletinul de vot la ce vă gândiți și care e responsabilitatea?
– „Ne gândim la bine, la bine ne gândim, de atâta și-i alegem, dar vedeți că nu-s toți unul și același. Mulți țin cu socialiștii aceștia, care amăgesc lumea cu câteva sute de lei ori cu 50 de lei, dar las’ să ia banii și alege pe cine trebuie. Eu așa aș vrea.”
Europa Liberă: Vedeți că societatea moldavă e dezbinată și această dezbinare nu duce la bine.
– „Au să se ducă și au să rămână casele pustii. De-acum rămân. Mai murim și noi și nu mai are cine, că copiii toți își iau tot cu dânșii. La ce să stea aici?”
Europa Liberă: Dar de fapt care e calea pe care trebuie să meargă țara, dacă societatea e atât de dezbinată, divizată?
– „Care cale? Eu aș crede că numai unire ceva.”
– „În Europa, asta-i calea!”
Europa Liberă: Cum se face această unire cu Europa?
– „Prin noi, prin noi se face unire. Trebuie să fim toți uniți. Dar lumea nu înțelege că noi suntem amăgiți de guvernanții ăștia care se plimbă cu milioane… Vă spun că Dodon nu-i de șeful statului. Ce acesta-i șef, că el se plimbă cu motocicleta prin pădure ca și când îi un copilaș pus pe motocicletă și face diferite acrobații? Și încă o băgat preoții ăștia care-s falși, i-o băgat în podval (beci) acolo și cântă imnul Rusiei. Las’ să se ducă în Rusia să cânte, nu aici la noi, în Moldova. ”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. acolo, în vârful puterii, credeți că ați avea mai multă posibilitate să rezolvați problemele societății?
– „Cred că da, trebuie să te unești cu oameni care țin la Moldova asta, nu cu bandiții ăștia care stau la putere, că aceștia numai în buzunarul lor și la neamuri. Cred că ei au pentru nepoții nepoților nepoților lor case și tot ce-i bun. Și lumea, iaca, în mizerie. Eu știu pentru cine am votat toată viața și cred că o să aleg corect.”
Europa Liberă: Cine-i acel care merită?
– „O persoană, numai nu Dodon, numai nu Plahotniuc. O să vedem, Maia Sandu cred că, care-s spre Europa. Dar ei și aceștia spun minciuni că-s pentru Europa, dar ei nu-s. Plahotniuc adică spune că-i pentru Europa, dar ei spun, dar nu fac, dar eu nici n-aș sta în fruntea la țara asta, m-aș duce pe lume în locul lui Dodon. Atâta îl bârfește lumea și el încă șede la putere!...”
Voci și opinii la Cărpineni: pensionarul Grigore Druță
– „Republica Moldova îi o corabie care se află în derivă de 25 de ani. Acum ea se prăbușește și oamenii pleacă din țară, și corabia asta se prăbușește complet.”
Europa Liberă: Dar dvs., cetățenii, aveți putere să salvați această corabie care se numește Republica Moldova și despre care ziceți că naufragiază?
– „Puterea mea este cuvântul, convingerea mea, dacă…”
Europa Liberă: Și votul.
– „Și votul, dar eu nu cred în alegeri. Alegerile acestea, pe care le-au născocit ei, nu-s bune, fiindcă ele-s în favoarea Partidului Democrat. Ei vor să câștige din primul tur. Ei plătesc bani pentru primul tur, omul acumulează cele mai multe voturi, dar în turul doi, dacă ar fi, s-ar schimba situația, ar trebui să plătească mai mulți bani.”
Europa Liberă: Ce se va decide în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă?
– „O să fie o catastrofă, fiindcă lupta dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor și-i posibil să câștige socialiștii, fiindcă la noi lumea-i dezinformată și o să-i ducă masiv ca pe o gloată, fiindcă acei care au votat pentru Dodon, eu socot că-i gloată. Poporul a votat pentru Maia Sandu…”
Europa Liberă: De ce ziceți că lumea-i dezinformată? În era digitală e greu să crezi că lumea nu poate fi informată.
– „Valentina, uitați-vă pe televizor. La noi nu-i cultură.”
Europa Liberă: Cum vă explicați că societatea-i dezbinată, îi scindată?…
– „Conducerea-i vinovată. Noi avem două feluri de partide – partide de stânga și de dreapta. Acei de stânga mint cât mai mult, acești de dreapta spun mai puține minciuni. Și oamenii cred în minciuni. Socialiștii promit că au să le dea multe, multe și oamenii cred.”
Europa Liberă: O societate dezbinată poate să se coaguleze în jurul unei idei și care ar fi acea idee?
– „Unica idee împrejurul căreia poate să se coaguleze este Unirea cu România.”
Europa Liberă: Asta Dvs. vreți așa.
– „Asta-i singura cale…”
Europa Liberă: Dar aici, la Cărpineni, găsesc o sumedenie de alți oameni care au alt punct de vedere.
– „Eu vreau așa, pentru că așa ar trebui să fie. Dumnezeu a creat neamurile ca să trăiască împreună, într-o singură țară. Pe noi ne-au dezbinat rușii din 1812, de atunci au început să ne bage în cap că noi suntem moldoveni, moldoveni, ca să ne dușmănească cu România. Existența a două state românești, asta înseamnă dezbinarea neamului românesc în două părți.”
Europa Liberă: Ia să vedem, Dvs. ce părere aveți?
– „Moldova-i dezbinată în trei părți. I-au tăiat capul și picioarele și pântecele-i Transnistria. În trei părți ne-au tăiat.”
– „Numai Unirea cu România…”
– „Rușii numai războaie ne-au adus; tot timpul ne-au dezbinat și ne-au luat, ne-au rupt, numai rău au făcut. Sunt care zic că „vrem cu rușii”. De ce nu se gândesc la părinții noștri, la buneii noștri, care au fost exilați și au adus toți rușii…”
– „Ce vreun rus a fost la sapă din cei pe care îi aduceau? Eu merg pe 70 de ani. Am lucrat în colhoz; în satul acesta au fost 17 mii, niciun rus n-a fost în colhoz să prășească.”
Europa Liberă: Ia ziceți și Dvs.: ce credeți despre situația din Republica Moldova?
– „E bună, dar n-am înțeles din partea cui sunteți Dvs.”
Europa Liberă: Valentina Ursu sunt de la radio, nu-s din partea nimănui.
– „Radio care?”
Europa Liberă: Radio Europa Liberă.
– „Situația-i bună, depinde de mintea moldoveanului. Oameni deștepți avem în țară, votează tot trecutul – comuniști și mafioți.”
Europa Liberă: Propuneți soluții.
– „Soluții? Nu-s. O să mergem așa mai departe, călare, o să ne călărească hoții.”
Europa Liberă: O să fiți invitați să votați și dvs. o să decideți cine trebuie să ajungă în Parlament, cine să conducă Republica Moldova.
– „Cine, dumneavoastră?”
Europa Liberă: Alegătorul, Măria Sa alegătorul.
– „Alegătorul spune că nu-i place politica. Dacă nu-i place politica, de ce se duce la votare? Să nu se ducă măcar, dacă lor li-i greață de politică, să se ducă acei care pricep.”
Europa Liberă: Dar ca să pricepi în politică, ce trebuie să faci?
– „Trebuie să ne informăm din mai multe surse.”
Europa Liberă: Reforma asta electorală nouă va aduce deputatul mai aproape de grijile cetățeanului?
– „Care reformă electorală?”
Europa Liberă: În baza sistemului electoral mixt.
– „Îi făcută de hoți, ca să se mențină la putere mai departe socialiștii și banda lui Plahotniuc.”
Voci și opinii la Cărpineni
***
Locuitorii de la Cărpineni spun că fiecare a doua persoană din sat e plecată peste hotare. Printre cei care au luat calea pribegiei e și avocatul Gheorghe Furdui, fost colonel de poliție. De un deceniu s-a stabilit cu familia la Paris.
Gheorghe Furdui: „Am plecat acum zece ani împreună cu familia, dar mi-am luat bilet în ambele destinații, „allér-retour”, cum zic francezii. Am mers cu gândul sigur că ne întoarcem, dar văzând că lucrurile din ce în ce mai rău stau în Republica Moldova, am început să ne punem întrebarea de a ne stabili, de a ne integra în societatea franceză. Copiii sunt integrați foarte bine, soția și-a echivalat diploma…”
Europa Liberă: Nevasta este medic, doctor?
Gheorghe Furdui: „Soția mea este medic în Franța. Deci a depus o muncă colosală pentru a-și echivala diploma și ar fi păcat din partea mea ca să le propun „haideți înapoi acasă”, că medicina aici cunoașteți cum e…”
Europa Liberă: Și unde e casa Dvs. acum?
Gheorghe Furdui: „Casa mea nr. 1 rămâne Republica Moldova, probabil...”
Europa Liberă: Dar ați scos de vânzare inclusiv spațiul locativ?
Gheorghe Furdui: „Păi, nu-i vorba în scoaterea de vânzare, e vorba de condițiile pe care ți le oferă statul francez. Din moment ce-ți spun un „bienvenue”, din momentul acela tu ești protejat de o țară făcută de Dumnezeu, și nu făcută în eprubetă…”
Europa Liberă: Dacă mai continuă să plece lumea, așa precum ați plecat și dvs., ce rămâne aici?
Gheorghe Furdui: „Din ce în ce mai des îmi pun întrebarea asta și dacă acum zece ani veneam o dată, de două ori pe an, acum undeva cam jumătate la jumătate sunt aici prezent…”
Europa Liberă: Și cum definiți actuala situație?
Gheorghe Furdui: „Nu mă consider un luptător pentru niște idealuri, pentru că-i prea greu spus, dar îmi pare rău de actuala stare de lucruri în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă azi în Moldova?
Gheorghe Furdui: „Sigur că problema cea mai mare este exodul populației și oamenii preferă să plece, pentru că ei acolo sunt stimați. Ei știu că munca-i muncă, odihna-i odihnă; copiii sunt integrați și au un viitor. La noi astăzi s-a creat așa un cerc vicios, că e foarte greu să ieși din întunericul acesta.”
Europa Liberă: Cine a făcut ca acest sistem să fie blestemat de către cetățenii statului? Cine l-a făcut?
Gheorghe Furdui: „La sigur că nu oamenii, nu oamenii, ci politicile din afara țării, poate care sunt făcute la câteva mii de kilometri. Nu mă tem să spun – în capitala „eliberatorilor”, pentru că ei nu ne-au dat voie să ne dezvoltăm.”
Europa Liberă: Cine?
Gheorghe Furdui: „Politica expansionistă a poporului rus. Nu știu, cunoașteți sau nu, dar eu sunt descendentul familiei Holban. Unchiul meu, Ștefan Holban, acum 100 de ani, a luptat pentru niște idealuri, idealuri naționale, care a visat să aibă alt destin acest popor, acest teritoriu dintre Prut și Nistru. Dumnealui a fost în delegația celor trei care au mers la Kerenski în septembrie 1917, ca să obțină convocarea Congresului ostașilor ruși de pe toate fronturile, care mai apoi au creat Sfatul Țării, au votat Unirea; a fost deputat unchiul meu în patru legislaturi.
Deci, idealurile mele pentru care eu pledez, mă tem să pronunț cuvântul „lupt”, pentru că nu chemăm pe nimeni la luptă, astăzi avem alte instrumente – instrumente politice, instrumente diplomatice – dar la sigur că Republica Moldova trebuie să-și revină la albia ei naturală, să-și regăsească locul în familia europeană…”
Europa Liberă: Geopolitica dezbină societatea. O parte se văd mai aproape de România, un alt segment zic că doar mai aproape de Rusia va fi mai bine și al treilea grup de cetățeni care cred în parcursul european al țării. Cum se identifică o idee care ar uni toate aceste curente?
Gheorghe Furdui: „Să știți că eu am așteptări foarte mari de la acest an, care este o coincidență foarte fericită, vorbesc de alegerile parlamentare, vorbesc de Centenarul Unirii. Și iată, dacă din ambele direcții, mă refer din România, cât și din Republica Moldova, se vor depune eforturi pentru a consolida dreapta, pentru a lăsa într-o parte ambițiile, pentru că prea mare este miza acestui an și, dacă se vor depune eforturi din ambele direcții, există speranța de a găsi răspuns la aceste întrebări, dar dacă să mă refer la...”
Europa Liberă: Ce le spuneți Dvs. conaționalilor care au cu totul alte opțiuni politice, inclusiv geopolitice? Ce le spuneți lor, pentru că ei își apără și ei convingerile lor?
Gheorghe Furdui: „Sunt de acord cu ceea ce spuneți Dvs., însă, examinând situația Republicii Moldova de acum 100 de ani încoace și uitându-ne mai profund în realitatea lucrurilor, constatăm că puterile mari au decis soarta Republicii Moldova. Vorbim de dezvoltare, vorbim de…”
Europa Liberă: Și dacă cetățenii statului ar ști ei ce vor, ar mai decide altcineva în locul lor?
Gheorghe Furdui: „Ei știu ce vor. Ei știu ce vor și sunt foarte înțelepți. Păcat ar fi că-i criticăm de multe ori. Ei și așa sunt bătuți de situația asta care s-a creat, dar puterile mari au decis soarta noastră și noi am fost doar folosiți, cum sunt și actualmente. Dacă ne uităm mai atent, poporul este doar folosit. Prima – sunt pasivi, o dată în patru ani, când este vorba de a lua soarta în mâini. Un moment – indiferenți. Vorbesc de mica prezență la urnele de vot, consideră buletinul de vot ca o bucată de hârtie și nicidecum ca un mandat care le oferă șansa ca să-și spună cuvântul. Pe de altă parte, diaspora vreau să menționez, deoarece vin din Occident, acolo unde îmi e stabilită familia și vreau să spun că din ce în ce este mai activă și la următoarele alegeri cred că diaspora o să-și spună cuvântul mult mai profund.”
Europa Liberă: În baza reformei electorale adoptate de către majoritatea deputaților din Parlament în vara anului trecut, s-a trecut la un nou sistem – sistemul mixt – 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 de aleși ai poporului vor fi trimiși din circumscripții. Se dezmeticește lumea cum trebuie să voteze și care este avantajul schimbării sistemului electoral?
Gheorghe Furdui: „Cel puțin, noi la Paris, în cadrul asociațiilor pe care le reprezentăm, lucrul acesta îl discutăm din ce în ce mai des. Ne exprimăm de multe ori dezacordul cum ar fi că doar trei mandate îs date…”
Europa Liberă: …pentru circumscripțiile din diaspora.
Gheorghe Furdui: „Haideți să luăm circumscripția europeană sau măcar și asta din Est. Păi, acolo e o jumătate de milion de oameni, dar ei prezintă un mandat.”
Europa Liberă: Jumătate de milion în Est și jumătate în Vest?
Gheorghe Furdui: „În Rusia se vorbește că-i jumătate de milion și jumătate în Vest. Cel puțin, câte două și două puteau să fie. Eu gândesc și sper să nu greșesc că democrația este în mare pericol astăzi în Republica Moldova și nu putem să ne jucăm la aceste alegeri cu acest lucru.”
Europa Liberă: De ce ziceți că democrația ar fi în pericol? Și dacă vor moldovenii să trăiască într-o democrație adevărată, și dacă se edifică statul de drept și democratic în Republica Moldova sau sunt prea multe întrebări?
Gheorghe Furdui: „De multe ori pe parcursul acestor ani, de la ’90 încoace, s-a mimat democrația, dar acum într-adevăr noi stăm la o răscruce mare cu indicatorul Est și Vest.”
Europa Liberă: De 26 de ani exact această constatare se face.
Gheorghe Furdui: „Păi, dar noi batem pasul pe loc, noi batem pasul pe loc acești 26 de ani.”
Europa Liberă: Dacă Gheorghe Furdui ar fi fost el sluga poporului în Legislativul de la Chișinău, ar fi făcut mai mult, decât au făcut deputații actuali și cei care au fost?
Gheorghe Furdui: „Gheorghe Furdui de unul singur nu făcea prea mult, dar în cadrul unei echipe, persoane integre, în primul rând, pentru că nu se cere prea multă minte, azi e clar ce trebuie să facem, trebuie să alegem niște bărbați adevărați ai neamului, când spun „bărbați”, nu mă refer numai la bărbați, poate chiar 50 la 50, pentru că femeile tot timpul au știut a-și spune cuvântul și sunt mult mai înțelepte și echilibrate când e vorba de decizii, bărbații de multe ori au luat decizii pripite, decizii obscure și astăzi suportăm consecințele, dar nu știu, ați menționat la început…”
Europa Liberă: 101 deputați…
Gheorghe Furdui: „Eu sunt colonel de poliție, ofițer al poliției, deci, ofițerii tot timpul au luat o hotărâre bărbătească și nu s-au temut să ia decizii în momente cruciale, mă refer la anul ’17-’18. Dacă vă amintiți, în Sfatul Țării erau jumătate ofițeri, deci, ofițerul din momentul când a dat jurământul e ca și un botez la biserică. Ai dat jurământul, tu ai o responsabilitate în spate.
Noi am pierdut încrederea și starea moral-psihologică a oamenilor este la limita de jos, din păcate. Noi trebuie să ridicăm moralul acestui popor, să-i aducem la o normalitate a vieții și atunci, ei vor avea o altă cultură politică. Unchiul meu, știți ce spunea de la Paris, care a decedat doi ani în urmă, Eugen Holban, zicea: „dacă ar fi să aducem patru milioane de francezi, nemți, să-i lăsăm aici o săptămână să stea, în Moldova, așa să facem o abstracție și să-i lăsăm după aceea să voteze, ne dăm într-o parte și-i vedem cum votează, știți ce cifre ar fi”? Apropo de cultura politică, aici am vrut să ajung.
Prima la ce mă aduce gândul acum, totuși, poporul nostru este un popor blajin, le-a dat încrederea pe gratis, dacă se poate de spus așa, le-a dat încrederea pe care politicienii nu au îndreptățit-o și eu niciodată nu pun vina pe cetățeni, pentru că noi știm de unde venim. N-au niciun interes și cei de la 1.000 de kilometri despre care vorbeam geopolitică și aceștia actuali, ca poporul să se dezmeticească.”
Europa Liberă: Și ce vor azi moldovenii?
Gheorghe Furdui: „Vor o calitate a vieții, vor o libertate, adevărata democrație.”
Europa Liberă: Cine să le-o facă?
Gheorghe Furdui: „Trebuie să ajungă în Parlament cei demni de numele de politician. Mulți astăzi nu merită, pentru că jumătate sunt dosare penale, jumătate își ispășesc pedeapsa. Sistemele se perindă, oamenii sunt acei care rămân și care trebuie să promoveze idealuri naționale. Dar sistemele de la ’90 încoace s-au perindat multe și o să se mai perinde.”
Europa Liberă: La Comrat se gândește cu totul altfel, la Tiraspol, iarăși, nu se gândește așa cum vorbiți Dvs.
Gheorghe Furdui: „Eu cred că o să vină o generație tânără și nu mai târziu decât la finele anului acesta, bănuiesc o generație mai tânără, o generație școlită în Europa, dacă o să fie măcar 20 la sută din Parlament, fie care activează aici, fie care activează în Occident, lucrurile încetul cu încetul o să se schimbe, dar dacă o să se perinde prin pereții Parlamentului doar cei care s-au perindat pe parcursul ultimilor ani… E timpul clasa politică să se reînnoiască, să prindă sânge proaspăt, listele partidelor să fie completate cu persoane tinere, competente, poate chiar pe principiul de un concurs oarecare în interiorul partidului…”
Europa Liberă: Depinde de vrerea liderului de partid?
Gheorghe Furdui: „Liderul de partid trebuie să înțeleagă că a sosit ceasul când nu mai merge așa cu duble standarde, trebuie puse în capul mesei: competența, integritatea, înțelepciunea, școala etc.”
Europa Liberă: Și azi cu ce comparați Moldova, cu ce o asemănați?
Gheorghe Furdui: „O asemăn, dacă sincer, așa cu o adâncitură care o văd din ce în ce mai adâncă, mă tem să spun cuvântul „catastrofă”, dar să știți că de multe ori gândul mă duce la o catastrofă. Dacă nu o să înțelegem acest lucru, pe urmă poate fi prea târziu.”