„Trebuie de topit toți și de croit alții din nou”. Iată asta-i reformă!

La Tocuz

La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei din satul Tocuz, r. Căușeni.

Ultimul Barometru al Opiniei Publice dat publicității la Chișinău arată că Uniunea Europeană crește în preferințele cetățenilor, dar nu în măsura în care sugerau alte sondaje recente. Totuși, pentru prima dată după mai mulți ani procentul alegătorilor care ar sprijini aderarea la Uniunea Europeană este mai mare decât al susținătorilor aderării la Uniunea Euroasiatică. În premieră, sondajul a inclus și o întrebare despre unirea cu România sau cu Federația Rusă. Același Barometru al Opiniei Publice arată că în acest moment mai mulți ar favoriza o eventuală unire cu Federația Rusă decât cu România.

Încotro, Moldova? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână. Localnicii cu care am discutat la Tocuz, o localitate din raionul Căușeni, spun că politica nu mai este despre stânga, centru sau dreapta și nici nu știu dacă a fost vreodată așa în Republica Moldova pe parcursul celor 26 de ani de independență. Ei cred că politica este despre bine sau rău, este despre Est sau Vest, este despre promisiuni neîndeplinite, despre rude, cumetri, nepoți angajați la stat, despre partide și politicieni fără viziune, despre lipsa unui proiect de țară. Fără o anumită identitate, partidele își croiesc drumul și planurile după ureche, iar singurul plan real pe care îl întrezăresc sătenii de la Tocuz rămâne goana după voturi prin toate mijloacele posibile.

Your browser doesn’t support HTML5

La sfârșit de săptămână cu Radio Europa Liberă și Valentina Ursu

- „Peștele se strică de la cap. Apoi, iaca, de acolo și s-a stricat totul. De la conducere, care stau în cresle (fotolii) veseli…”

Europa Liberă: Și dvs., cei care sunteți…

- „…coada noi suntem…”

La Tocuz

Europa Liberă: …alegătorii cu buletinul de vot în mână și mergeți o dată în patru ani să alegeți clasa politică care să guverneze statul acesta, câtă responsabilitate aveți?

- „Dar ce știm noi? Nouă ce ne spune… ne toarnă macaroane pe cap; noi nu știm nimic, la noi nu vine nimeni să ne informeze, vine unul și dă câte un kil de macaroane, gata, „te votez”. Altul vine cu orez, „te votez”. Iaca ce-i la sat! Lumea nu-i informată, nu știe nimic.”

Europa Liberă: Și lumea asta care ia kilogramul de orez, kilogramul de…

- „De ce le dă…”

Europa Liberă: …ce le mai dă acolo, după asta, patru ani vorbesc de rău clasa politică?

- „D-apoi dacă au votat și n-au știut pe cine au votat. Noi nu știm pe cine votăm. Iaca acum aud mixtă, ne-mixtă… Dar ce-i asta, ce-i votare mixtă?”

Europa Liberă: Este o reformă electorală în baza căreia o să alegeți deputatul – pe listă de partid și pe circumscripție.

- „Nu știu…”

- „Și sistemul acesta de vot tot e o tâlhărie. Asta pentru ce? Partidele care-s la guvernare, ele văd că în următorul Parlament n-au să ajungă și au început cu uninominal…”

De vorbă cu locuitorii satului Tocuz...

- „Noi am pierdut încrederea în toți deputații, că ei nu vin aici să vadă ce face lumea, ei șed acolo și se sfădesc. Se sfădește Voronin și cu Ghimpu. Iaca, noi să tragem oleacă de gaz acolo, vreo câțiva metri, ne costă 20 de mii. Statul nu ne-a ajutat cu nimic. Pe cine să votăm noi? De-amu ne-am săturat de votat și tot aceea-i.”

Europa Liberă: Tot dvs. sunteți cei care decideți cine să gestioneze treburile Republicii Moldova.

- „Las’ că o să vă spun eu pe cine să votați…”

Europa Liberă: Ce-i de făcut? Dați o soluție.

- „Ce-i de făcut? O soluție? Toți deputații schimbați și puși alții noi! Și gata!”

Europa Liberă: E ușor să zici că-i dai jos pe cei care sunt, dar e greu să spui pe cine aduci în loc.

- „Sunt, sunt învățați…”

Europa Liberă: Cine merită votul dvs.?

- „Acei cinstiți, dar care-s cinstiți, noi, cei de la sate, nu-i știm. Mai ales, noi, bătrânii. Au dat din Europa atâtea mii, dar ce fac ei cu banii ăștia, dacă nu ne deschid un magazin, să luăm mai ieftin, de foc să ne aducă nouă?…”

- „Lumea a tras speranță că, dacă o să vină Dodon, o să facă aista… Și ce-a făcut el? Ce politică duce el și ce direcție a luat…”

Europa Liberă: Dl Dodon a mers și s-a întâlnit de șase ori cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

- „Știu, știu asta…”

Europa Liberă: A spus că soluționează problemele cetățenilor.

- „Nu mai soluționează nicio problemă nimic, tot aceleași macaroane ni le pune pe urechi nouă. Spune că Rusia a deschis piața pentru producția din Republica Moldova. Nu-i corect. Iaca, chiar ieri au întors merele moldovenești din Rusia.”

- „Chiar ieri, asta-i cel mai proaspăt…”

La Tocuz

Europa Liberă: Dar pe dvs. v-au divizat. Unii cred că e mai bine dacă Moldova se apropie de Rusia, alții cred că e mai bine dacă Moldova se apropie de Uniunea Europeană.

- „Eu la anii aceștia ai mei pe care-i am, aș zice și cu unul, și cu altul să trăim bine. Cu amândoi să trăim – cât se poate ducem încoace, cât se poate – încolo, ca și în mahala – toți vecinii îs vecini. Așa și noi trebuie să fim vecini, că aparte noi singuri nu putem trăi, Moldova singură, până nu vom avea trecere și în Europa, și în Rusia.”

- „La asta, dacă ar fi așa mintea lor la loc, așa ar trebui să fie, dar cum poți să fii tu așa dacă aceștia îți ajută, îți dau ajutor financiar ca să ieși din nevoile astea…”

- „Dar cu ajutorul acesta oare nu ne cumpără ei?”

- „Cine?”

- „Cine ne dă ajutor așa de tare, așa de tare poate ne dau ajutor…”

- „D-apoi cum o să ajungă, dacă noi avem un Guvern corupt?”

- „Parlamentarii dintr-înșii să-i schimbăm…”

- „Dacă Dodon aista în loc să facă ceva cu noi, dar el arată ce are mamă-sa în beci și ce are el. Iaca, noi ca să tragem acum gaz ne costă… Că mamă-sa îi dă ajutor și el își face casă cu trei etaje.”

Europa Liberă: Pe dl Dodon tot dvs. l-ați ales, cetățenii, cu votul direct.

- „Nu l-am ales noi, hoții lui l-au ales.”

- „Tot oameni ca oamenii l-au ales, că au avut încredere…”

- „Ascultă, din Tiraspol îi împinge la autobuz și-i duce să voteze pentru Dodon; aceștia-s rușii.”

- „Pentru Tiraspol am și eu o întrebare, căci copiii mei trăiesc în Tiraspol. De ce Șevciuk și cu Ștanski au fost ascunși în Moldova? Că eu știu cum treceam eu la granița lor…”

- „Valea, îți răspund eu la întrebarea asta…”

- „De ce Plahotniuc l-a pus sub aripă, ca să ajungă în Parlament? Iaca ei de ce au făcut… Eu știu, că mă duceam la copii și știu și Ștanski ce ne făcea nouă la graniță…”

Europa Liberă: Dar există șanse să fie reîntregite cele două maluri ale Nistrului, dacă ziceți că aveți copii acolo?

- „Nu există, că oamenii nu vor, de atâta că-i Unire cu România. Eu vă spun drept – ei nu vor Unire cu România.”

- „Dar ei vă spun de ce nu vor. Ei pe lumina electrică nu plătesc, pe gaz nu plătesc…”

- „Ei ba nu…”

- „Da, da, au votat pentru Krasnoselski, le-a dat câte 1.200 de kilowați… D-apoi iată la Bender, eu ce nu discut…”

- „Le-au scumpit și lor oleacă acum…”

- „Eiii…”

Oamenii Tocuzului...

Europa Liberă: Există șanse ca să fie reîntregită Republica Moldova?

- „Cu tendințele acestea nu există, pentru că aici îs interese mari și interesele…”

Europa Liberă: Uitați-vă, aici, la Tocuz, vine lumea la piață de la Bender, de la Tiraspol.

- „Îi văd, dar ei de bine nu vin.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții pot fi reunificate cele două maluri ale Nistrului?

- „Când au să vadă că la noi situația e mai bună ca la dânșii, atunci, da.”

- „Nu se dau oamenii, nu se dau. Cu oameni învățați am grăit chiar și au spus că aici e Unire cu România și ei nu vor cu România.”

- „Auzi, nu te lua tu după asta. Când ei văd că… Nu-i problema Unirii cu România.”

- „Ei nu vor definitiv.”

- „Valea, tatăl tău unde a trăit?”

- „Rusia are multă armată acolo… și Doamne, ferește. Am fost și prin Cobasna, știu unde-s depozitele lor. Dacă o să ne unim așa, asta o să prezinte un mare pericol, pentru că Rusia nu se lasă. Dar oamenii îndeobște zic că-i Unire cu România și ei nu vor cu România. Eu știu ce-i buba la dânșii – să nu-i pună să învețe limba moldovenească.”

- „Salvarea Moldovei asta-i Unirea cu România și altă salvare nu-i! Economia României se dezvoltă cu pași rapizi, ritmul de dezvoltare a economiei române depășește ritmul de dezvoltare a Germaniei.”

Europa Liberă: Dvs. ce ziceți?

- „Eu zic să fim numai frați. Copiii mi-s acolo în foc și eu tare mă tem.”

Europa Liberă: Unde-s în Transnistria?

- „Da.”

La Tocuz

Europa Liberă: Vă întrebam: încotro, Moldova?

- „Pe loc să șadă Moldova. Unde o să se ducă? Și Pridnestrovia (Transnistria) să fie cum e Găgăuzia. Iaca, cum Găgăuzia – liber treci, te duci, vii.”

- „Președinția o să facă și Găgăuzia cum e Transnistria, să țineți minte.”

- „De ce se sfădesc ei, parlamentarii aceștia?”

- „Uniunea Europeană are fond de dezvoltare și de ajutorare a țărilor megieșe cu Uniunea Europeană. Moldova ca vecin este în cadrul acestui proiect al Uniunii Europene. Scopul Uniunii Europene care e? Să facă așa ca țările vecine să nu trăiască mai rău ca populația din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă. Încercăm să aflăm ce cred cetățenii de aici, de la Tocuz, despre calea pe care merge Republica Moldova astăzi. Încotro, țara?

- „Țara trebuie să meargă înspre Europa, altă ieșire noi nu vedem, dar conducerea numai mimează că merge înspre Europa, dar ei vor să stăm pe loc așa, ca să poată fura cât mai mult.”

Europa Liberă: Dvs. criticați o conducere pe care ați ales-o.

- „Nu noi am ales-o. Au ales-o oamenii care nu înțeleg că ei nu fac nimic bun pentru țara asta; ei numai pentru buzunarul lor și se gândesc numai la dânșii.”

La Tocuz

Europa Liberă: De ce credeți că doar pentru interesele lor?

- „De atâta că se vede. Au furat miliardul, acum lumea trăiește foarte rău, pensiile-s mici, salariile-s mici; pensionarii n-au cu ce plăti serviciile comunale; serviciile comunale îs scumpe.”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ați fi reprezentantul clasei politice în Parlament, în Guvern, ce ați face concret?

- „Am face ca oamenii să trăiască bine.”

- „Nu-i conducerea ca lumea în țară. Promit că pensia au s-o mărească la lume, promit că o să fie locuri de lucru, multe promit, dar nu fac nimic. De-acum încredere nu mai are nimeni în niciunul, nici în parlamentari, în nimeni. Iaca tineretul și chiar acești mai în vârstă leapădă țara și se duc prin Europa, prin alte țări.”

Europa Liberă: Ian uitați-vă, aici, la Tocuz, e lume multă. Sau că e zi de piață?

- „Dar tineret vedeți pe cineva?”

- „Îi zi de piață și mai vin, dar așa… leapădă nepoții cu buneii și tineretul pleacă în Europa, pleacă în lume. Dar bătrânii de-amu, săracii, țin nepoții, ce au să facă?”

Tineri la Tocuz

Europa Liberă: O să mai vină alegeri, iar o să vă bată la poartă, la ușă cei care vor să ajungă în Parlament.

- „Nici nu mai știi de-amu pe cine să alegi.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie persoana ceea care să vă insufle încredere că votul dvs. merită să ajungă acolo?

- „Iaca trebuie să fie un om sincer. Dar care-i omul acela? De-amu nici nu mai știi care-i.”

- „Promit multe, dar nu fac nimic. Calcă lumea în picioare, spun că „votează-mă că voi face așa, voi face așa...”, dar nu fac nimic.”

Europa Liberă: Cum o să arate satul și statul peste cinci ani, peste zece ani?

- „Mătincă o să se ducă în râpă, căci înainte când era colhozul, când trăiam cu Uniunea Sovietică, ajungeam la Paști, primăvara era vopsit totul, drumurile erau curate și-ți era mai mare dragul să mergi prin sat pe o stradă, că era curată. Dar acum… Bătrânii cu pensia asta mizerabilă, să zicem, puțină, 1.000 de lei nici pentru mâncare nu le ajunge, că trebuie să plătească lumina, apa, gazul…”

Astăzi la Tocuz

Europa Liberă: Cine poartă mai mare responsabilitate – cetățenii care aleg politicienii sau politicienii care au promis, și nu și-au onorat promisiunile? A cui vină îi mai mare – a alegătorului sau a politicianului?

- „50 la 50, că unul promite și nu face, aiștia aleg și nu știu pe cine aleg.”

- „Vina e și a cetățeanului, dar mai mult a conducătorilor iștia ai noștri de la guvernare.”

- „D-apoi cine-l alege, dacă nu cetățeanul? Cetățeanul îl alege.”

- „Cetățenii sunt manipulați, cu părere de rău, tare manipulați și guvernanții se folosesc. Iată numai un caz – cu micșorarea numărului de ministere, s-au bucurat toți, că din 16 ministere au rămas numai nouă, dar cheltuielile pentru nouă ministere îs mai mari decât pentru 16. Dar omul simplu doar nu înțelege asta și el e bucuros că într-adevăr statul se luptă pentru binele lui. Sau se speculează pe ceea ce îi doare pe oameni – se fac diferite reforme, dar ca atare reformele astea nu au loc sau dacă au loc, au loc tot în folosul guvernanților.”

Europa Liberă: Dvs. cum înțelegeți o reformă adevărată în folosul cetățeanului să fie făcută?

- „Știți, moș Ion a spus așa: „Trebuie de topit toți și de croit alții din nou”. Iată asta-i reformă! Toți scoși și de pus tineri cu idei noi și atunci o să fie. Iată asta o să fie reformă, dar așa…”

La Tocuz

Europa Liberă: Dar cum pătrunde sângele proaspăt în politica moldovenească?

- „De noi depinde, dar mult depinde și de cei care ne informează, că noi aici, la sate, tare greu suntem informați.”

Europa Liberă: Și care sunt sursele de informare credibile?

- „Credibile? Credibile, n-am idee. Să fie alte canale, nu astea care sunt ale lui Plahotniuc, că zic că-s ale lui toate programele.”

- „Așa spune lumea, da.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge astăzi Republica Moldova?

- „Calea?... Nici stânga, nici dreapta. Pe muchia prăpastiei.”

Europa Liberă: Și cine socate Moldova din mlaștină?

- „Încă nu s-au născut oamenii ceia care s-o scoată. Am 25 de ani de când îi caut și n-am găsit niciunul.”

Europa Liberă: Acum, ca să fie mai aproape deputatul de cetățean, au adoptat o nouă reformă electorală. O să alegeți deputații în baza sistemului mixt – și pe circumscripție, și pe listă de partid. Deputatul o să fie mai aproape de grijile dvs.?

- „Dar care deputat? Eu nu-l știu.”

- „Sistemul ista tot a fost făcut de cineva care se teme că n-are să ajungă la guvernare și acum caută alte metode pentru a nimeri din nou în Parlament.”

Europa Liberă: Dar cine se teme că n-o să fie la guvernare?

- „Cine? Partidul Democrat. E de ajuns să nimerească acolo iar vreo câțiva și să-i cumpere pe ceilalți iarăși din nou și să fie tot sistema cum și este.”

La Tocuz

Europa Liberă: Chiar credeți că totul se reduce la bani?

- „Da!”

Europa Liberă: Poate fi cumpărat votul, poate fi cumpărat deputatul?

- „Într-o țară în care oamenii sunt săraci și nu au o cultură politică foarte ușor se cumpără. Pe oamenii săraci care nu sunt informați sau sunt informați eronat foarte ușor îi cumperi.”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. acolo, în vârful puterii, ce ați schimba, ce ați face ca să redați încrederea cetățeanului în ziua de mâine?

- „Aș schimba conducerea complet, aș pune niște oameni noi, cu viziuni mai noi, care au studiat după hotare și ar merge după standarde internaționale și am merge mai bine. Sunt țări în Europa care ne întind o mână de ajutor și, fiind împreună cu dânsele, o să mergem.”

Europa Liberă: Vedeți că societatea moldavă e divizată, profund divizată; unii vor ca Moldova să se apropie de Uniunea Europeană, alții cred că viitorul bun îi așteaptă doar alături și împreună cu Rusia…

- „În primul rând, oamenii nu sunt informați și oamenii n-au fost în Europa, nu știu ce avantaje au dacă vor fi în Europa. Noi suntem o țară mică, fiind împreună cu țările celea din Europa, cu mult o s-o ducem mai bine decât să fim alături de Rusia, și noi pentru dânșii suntem neimportanți…”

Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova astăzi?

- „Merge pe o cale foarte greșită. Suntem producători de la țară, noi n-avem piață de desfacere a producției; vin și-ți iau producția pe nimic. Eu am dat păpușoii cu câte un leu 60 de bani și nici la zero n-am ieșit, că eu am primit trei tone la hectar; am cheltuit 5.000, dar am făcut 4.800. La noi în țară e încă tare greșit cu realizarea producției, pentru că nu avem piață de desfacere. Suntem producători, toți de la pământ, dar n-ai unde vinde un porc. Am fost și în Statele Unite ale Americii, în Miami, la fecior am fost și am trăit acolo cinci luni. Acolo oamenii trăiesc cu totul altfel. Nu că trăiesc mai bine, dar cultura… În cinci luni de zile n-am văzut măcar unul beat, n-am văzut o țigară pe jos…”

Biserica la Tocuz

Europa Liberă: Lipsa de cultură la ce duce?

- „La degradare. Noi suntem crescuți în Uniunea Sovietică, noi încă avem sânge de acolo, noi am trăit acolo, acolo am crescut și ni se pare că-i mai bine acolo, dar noua generație care se duce după hotare, ei au văzut altă viață, altă cultură. Și eu îi spun: „Măi Gheorghe, de ce nu vii acasă”? Iar el îmi zice: „Tată, ce să fac acasă? Să-ți aduc paie din Lisnic cu doi lei, să muncesc și să nu am nimic? Eu aici am salariu bun și-s aprovizionat cu tot ce-mi trebuie”.”

Europa Liberă: Ia spuneți, clasa politică ce reforme ar trebui să facă pentru ca să aveți Dvs. încredere în cei care conduc Republica Moldova?

- „Eu deja am 80 de ani, dar nimic n-am văzut de la 25 de ani încoace ceva schimbări mari. Noi am rămas la același nivel; la noi pensia e mică…”

Europa Liberă: Dar au fost diferite partide – și comuniștii, și democrații, și liberalii…

- „Ei și ce? Partidele astea trebuie toate unicitojite (distruse), toate trebuie eliberate, să rămână două partide, cum și în America sunt două, dar la noi îs 45. Apoi cum, asta e bine? Dumneata ești jurnalistă…”

Europa Liberă: Dvs. de unde vă informați?

- „De la radio, televizor.”

Europa Liberă: Europa Liberă ascultați?

- „O ascult, se înțelege că.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?

- „Ca tineretul să ducă o viață mai bună. Stau la conducere și acolo sus și în alte părți oameni cu de-a sila; oameni cumpărați și-l bagă acolo, dar dacă el nu-i de acolo, ce poți să-i faci? Promisiuni milioane, dar după ce au trecut alegerile – zero.”

Europa Liberă: Este o diferență între partidele de stânga și cele de dreapta?

- „La mine-s toate la un nivel – niciunul nu face nimic, iar altul nici atâta. Dacă partidul e mai mare, apoi el îi îneacă pe ceilalți mai mititei. Peștele cel mare îl mănâncă pe cel mititel.”

Europa Liberă: Cine decide soarta Republicii Moldova?

- „Decide poporul nostru. Trebuie ori să fie revoluție și să înceapă totul din nou, cum era înainte, i-au scos pe toți, ori de adus oameni noi, oameni noi care sunt…”

La Tocuz

Europa Liberă: De unde-i aduceți pe cei noi?

- „Găsim! Moldoveni cu studii superiore sunt și în Europa, sunt și în America; sunt băieți deștepți. Dar la ce să vină aici, că ei nu încap? Li se spune: „Tu ai lucrat acolo, nu ești în partidul acesta, gata, nu ai loc aici!” Și ce dacă ești hâtru? Chiar dacă ești hâtru, dar fără bani în buzunar… Iacă eu mă duc la târg și unul e prost, dar el are bani în buzunar scoate, dar eu ce, dacă-s hâtru, dar n-am nimic? Ce fac? Șed și mă fac mai prost decât acela. Ei scot bani, plătesc…”

Europa Liberă: Și chiar credeți că astăzi banul decide totul?

- „Azi numaidecât banul hotărăște. Gata! În țara asta numai banul hotărăște.”

Europa Liberă: Și alegătorul poate să-și mai vândă votul pentru bani?

- „D-apoi cum nu? Îi ajunge, dacă-i dă 100 de grame și un șașlâc, el merge…”

- „Dar dumneata cobori planca – 100 de grame… Ce faci dumneata cu 100 de grame? Ai băut suta și pe urmă ce?”

- „D-apoi așa se primește…”

- „Așa se primește, dar nu trebuie așa.”

- „Apoi nu trebuie.”

- „Nu trebuie…”

Europa Liberă: Cei de la putere încearcă să vă demonstreze că se luptă cu corupția, flagelul cel mai mare care dărâmă statalitatea Moldovei. Aveți încredere în această luptă împotriva corupției?

- „Nu. Eu văd că luptă… Avem încredere în oamenii aceștia. Filip chiar îi bravo, a făcut oleacă de regulă, dar mai departe nu se știe ce o să facă, că l-au ales într-o seară și l-au pus repede…”

- „Filip tot îi hățuit. Ce spune coordonatorul, aceea face, nu-i iese din cuvânt; dacă îi iese din cuvânt, gata, îl așteaptă aceeași soartă ca pe Filat, ca pe Platon ș.a.”

- „D-apoi dacă unul îi mai bogat ca altul, vrea să se vadă.”

- „De ce la noi guvernarea-i coruptă de la tălpile picioarelor până în măduvă și în creieri, că scopul lor e numai să fure. Cum s-au făcut ei?...”

Europa Liberă: Dar acum depinde de dvs., alegătorii.

- „Nu mai au de unde fura…”

- „Da, noi, alegătorii… Alegătorii tot sunt manipulați și cumpărați. Promit marea cu sarea, când au ajuns la guvernare, nu fac nimic.”

Europa Liberă: Dați niște soluții. Cum să se schimbe situația în bine?

- „Soluția… O să se schimbe atunci când au să se schimbe generațiile astea care au trecut de la Partidul Comunist, toate, că cei de la guvernare îs ieșiți din Partidul Comunist și acolo a fost dictatură și ei acaparează puterea în stat și guvernează așa cum le place lor. Cum se poate, Procuratura, organul care trebuie să mențină ordinea în țară, ea îi apără?”

Europa Liberă: Pe cine apără?

- „Pe guvernare. Cum a ajuns Partidul Democrat la conducerea țării, dacă el avea 19 mandate în Parlament, dar acum are majoritate? Cum a ajuns? A cumpărat de la Partidul Comunist deputații, de la Liberal, de la Liberal Democrat, de la Leancă. Poporul nu trebuie să voteze. Partidele care s-au compromis n-au ce căuta la conducere și gata! De făcut loc la alte partide care ar fi cu poporul și să facă pentru popor. Dar așa ce? Ei fac pentru dânșii. Cară mașinile astea de 30 de tone la Giurgiulești, acolo coordonatorul așa-i de mulțumit că nu vrea să plece din țară, că aici banul se învârtește. Și i se adună de peste tot locul - și de la produsele cerealiere, și de la animaliere și de peste tot, că totul așa-i coordonat. Democrația este călcată la noi, pentru că aceiași foști primari care aveau unele cunoștințe în privința gestionării localității s-au pomenit cu dosare și amenințare, dacă nu faci ceea ce ți se spune, gata, ai dosar penal.”

Europa Liberă: Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă.

Valentina Ursu

- „Dumneata ești? Iaca, n-am murit și am văzut-o și pe Valentina Ursu. Doamne, așa la cale pui cuvintele. Nu te supăra pe mine, dar numai singură dai întrebări ca lumea și acum te văd…”

Europa Liberă: Ascultați Europa Liberă?

- „La Vocea Basarabiei vă aud.”

Europa Liberă: La Europa Liberă.

- „Da? Da...”

Europa Liberă: Ia ziceți: încotro merge Moldova?

- „Nu știu unde merge, dar nu-i bine. Nu-i bine cum se mănâncă Dodon și cu ăștia din Parlament. Ce așa se face? Dă, Doamne, să nu fie nimic, dar nu-i bun. Să nu se pornească un război… Iaca cel mai tare mă tem. Și să se înțeleagă ei înde ei, să se așeze la masa rotundă și să se înțeleagă.”

Europa Liberă: Ce așteptați dvs. de la politicieni să facă pentru ca să vă schimbe viața în bine?

- „Ei, ce așteptăm… Așteptăm să ne mărească oleacă pensia, să se întoarcă la bătrânii care-s singuratici, să le deschidă măcar o dată în an poarta, să vadă cum trăiesc.”

Europa Liberă: Dar cum se trăiește aici, la Tocuz? Dvs. cum o duceți?

- „De azi pe mâine; numai pe pastile dau 300 de lei, achităm serviciile comunale și cum să-mi ajungă? Iaca, strâng 200 de lei ca să-mi cumpăr niște carne pentru Crăciun. Apoi asta-i viață?”

Europa Liberă: O să vină toamna anului 2018 și o să fiți chemați iarăși să votați.

- „Nici nu știu pe cine să votez. Uite vă spun drept că așa m-am descurajat; eu la votare mă duc, încă și pe alții îi îndemn de prin mahala să vedem pe cine votăm, dacă nu-i fățarnic…”

Europa Liberă: Cine merită votul dvs.?

- „Eiii, cine merită? Să intre cineva care să tragă la lume; dar unul trage hăisa și altul ceala.”

Europa Liberă: Și aici, în satul Tocuz, părerile sunt împărțite atunci când oamenii sunt întrebați pe ce cale merge Republica Moldova. Încotro, statul acesta?

- „Statul acesta încearcă să se dezvolte și nu poate, pentru că sunt foarte mulți oameni care pun piedici, își fac interesele, își apără averile și noi, cei care am muncit o viață, nu putem să ieșim din mocirla asta în care ne-au vârât politicienii.”

La Tocuz

Europa Liberă: De ce reformele nu dau rezultate în favoarea cetățeanului?

- „Pentru că nu sunt făcute pentru cetățeni, sunt făcute pentru cei de la conducere. Au pierdut încrederea în clasa politică toți, pentru că foarte mulți ani de-a rândul de când încercăm să pășim și noi pe drumul democrației, toți vin și promit marea cu sarea și la urmă rămâi cu borta covrigului.”

Europa Liberă: Și dacă ați fi Dvs. în locul celor pe care-i criticați, credeți că nu ați atrage critici la adresa Dvs.?

- „Aș atrage și eu critici, că niciodată un om n-a fost pe placul tuturor, dar ar trebui în țara asta aleși nu un Parlament de 100, stau 100 și ceva în Parlament și-și apără fiecare interesele lui. În câțiva ani de zile, ei au devenit milionari, iar eu lucrez 36 de ani profesoară și nu-mi pot termina o casă. Apoi cei care îs acolo sus toți îs corupți sau nu știu. Eu cred că nu m-aș vinde nici pentru o pâine, aș merge pe ceea ce este dreptate și de multe ori mulți oameni de la țară spun că îi trebuie Moldovei un Stalin…”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că dictatura ar fi pe placul cetățenilor Republicii Moldova, și nu democrația?

- „Nu, dictatura nu-i pe placul moldovenilor, dar au trebuit moldovenii învățați ce înseamnă aceea democrație – legea să fie lege, cel care a încălcat, fie ministru, fie om simplu de la țară, legea să fie în capul mesei și să fie respectată legea, așa cum e în toate țările. Și dacă o să fie legea lege și corupția n-o să fie de la dânșii, dar când privesc la televizor și când văd ce palate și cum trăiesc acei de sus și oricât de mult am vrea, noi nu putem să trăim ca dânșii.”

***

Așadar, trăitorii de la Tocuz, raionul Căușeni, se arată nemulțumiți de nivelul de trai. Ei spun că ar fi pregătiți pentru o schimbare politică majoră care să pună capăt unui declin accentuat. Angela Grămadă este președinta Asociației Experții pentru Securitate și Afaceri Globale de la București. Ea vorbește despre locul și potențialul Republicii Moldova în actualul context regional și despre nevoia implementării adevăratelor reforme. Discuția o pornim de la ce așteptări poate să aducă anul 2018, un an electoral.

Angela Grămadă

Europa Liberă: Care e miza acestui scrutin?

Angela Grămadă: „Anul 2017 a fost unul extrem de greu, dar, în același timp, foarte important pentru a vedea care vor fi tendințele viitoare pentru anul 2018. Avem o îmbunătățire a relației cu Ucraina pe anumite domenii și mai există dosare nesoluționate tot în aceeași relație bilaterală. Pe de altă parte, avem o relație destul de complicată cu Federația Rusă și ea va continua să domine destul de mult agenda de politică externă a Chișinăului, pentru că există interese. Există interese atât la Chișinău, cât și la Moscova ca aceste probleme din dialogul bilateral să nu fie soluționate sau să fie accentuate astfel încât să lucreze în favoarea unor forțe politice, și noi știm care sunt acele forțe politice care vor folosi acest element.

Mai avem în continuare nesoluționat conflictul transnistrean și aici nu prea prevăd în curând o ameliorare a situației, poate doar pe anumite teme de discuții vor fi ceva progrese, dar eu nu prevăd o soluționare a conflictului în viitorul apropiat din simplul motiv că nu există voință politică la Chișinău și nu există dorință din partea Moscovei să scape de acest instrument de presiune asupra Republicii Moldova.

Și alt subiect care este destul de important pentru Republica Moldova din punctul de vedere al agendei de politică externă este imaginea pe care noi o avem în exterior și e o imagine destul de slăbită din punct de vedere a ceea ce am putut să facem noi sau al potențialului pe care l-am avut în acest an și a fost slăbită mai mult de viața politică internă – lupta dintre Președinție, Parlament pe sistemul uninominal/mixt ș.a.m.d.”

Europa Liberă: 2018 e anul alegerilor parlamentare. Mulți observatori ai scenei politice fac trimitere la geopolitică. Va decide scrutinul parlamentar din 2018 încotro, Moldova?

Angela Grămadă: „Eu aș vrea să nu cred acest lucru din simplul motiv că există anumite schimbări în ceea ce privește popularitatea anumitor partide politice și mă refer la cele care sunt prorusești, care se află pe un ușor trend descendent. Da, fiecare partid politic va încerca să mizeze pe factorul geopolitic și pe agenda de politică externă, dar societatea civilă este cea care trebuie să ceară dezbateri cu adevărat consistente pe proiecte concrete care să vină să îmbunătățească situația, și nu doar proiecte incluse în platformele electorale. Eu aici mă refer la monitorizarea obiectivelor incluse în platformele electorale – cât s-a îndeplinit, cât nu s-a îndeplinit. Adică, să existe o responsabilitate și din partea societății civile, care să contribuie la responsabilizarea politicianului și a actorului politic.”

Europa Liberă: Cum va trata în continuare Bruxelles-ul Republica Moldova?

Angela Grămadă: „Actualul Guvern, știm că există un partid care controlează coaliția majoritară – Partidul Democrat –, trebuie să îndeplinească și ceea ce spune Bruxelles-ul, dacă dorește să aibă în continuare susținerea financiară și discursivă, pentru că nu este mai mică importanța ei. Pe de altă parte, ei vor trebui să livreze și anumite schimbări în interiorul Republicii Moldova, astfel încât oamenii să înceapă să creadă în potențialul forțelor proeuropene și în general al discursului proeuropean, că există beneficii pe care am putea să le valorificăm. Dar, fără o strategie de comunicare eficientă a tot ceea ce înseamnă integrarea europeană, a tot ceea ce înseamnă beneficii pe care le poate oferi Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, nu se poate întâmpla acest lucru.”

Europa Liberă: Dar credeți că chiar ar mai exista șanse pe cetățeanul eurosceptic să-l faci euro-optimist?

Angela Grămadă: „Eu nu cred că noi avem cetățean eurosceptic în sensul clasic, așa cum se întâlnește în Uniunea Europeană. În Republica Moldova noi avem un cetățean sceptic din punctul de vedere al reformelor care pot fi implementate, nu neapărat s-a epuizat consistența valorilor europene. Dacă țineți minte acele rezultate ale Barometrului de Opinie Publică de anul trecut, nu de anul acesta, când cetățeanul spunea că da, e mai bine în Uniunea Europeană, da, acolo trăiesc mai bine cetățenii europeni, dar când venea vorba de schimbare – haideți s-o facem, dar nu de la noi, să începem cu altcineva, dar nu cu mine. Și nu s-a epuizat potențialul discuțiilor despre Uniunea Europeană. Pur și simplu, ele au fost tratate cu neglijență, au fost tratate într-un mod greșit și au fost folosite pentru a manipula.”

Europa Liberă: Este o diferență între felul cum se pune accentul pe valori în Est și în Vest?

Angela Grămadă: „În Vest se vorbește despre transparență, se vorbește foarte mult despre reforme, se vorbește foarte mult despre implicarea cetățeanului în actul decizional, chiar dacă el nu este funcționar public, adică există acel parteneriat public-privat, totul se face în interesul cetățeanului, el este celula societății; corupția nu este mare, există, și dacă un politician în Vest este acuzat de anumite acte de corupție, el își dă demisia, ceea ce nu avem în estul Europei.”

Europa Liberă: Dar Estul exact despre aceleași valori vorbește și Federația Rusă, de exemplu.

Angela Grămadă: „La nivel declarativ, da, dar ei încearcă să prezinte situația ca fiind diferită și ca existând un model diferit de democrație, pentru că, pe lângă ceea ce am vorbit noi despre reforme, transparență, implicare în actul decizional, ei mai adaugă la Uniunea Europeană decăderea valorilor morale, decăderea valorilor tradiționale, adică înăbușirea acestor valori și principii care sunt importante pentru un public tradițional est-european, mai ales pentru cel din Rusia.

Plus la aceasta nu poate fi vorba despre transparența actului decizional, pentru că asta ar însemna să pună în pericol verticala puterii, asta ar însemna responsabilizare din partea politicienilor și să acționeze în interesele cetățenilor, or, scopul nu este cetățeanului de rând să-i fie bine, scopul este ca acea elită politică sau elită economică care, la rândul ei, controlează elita politică, să își asigure instrumentele și mijloacele necesare pentru a-și conserva puterea și resursele financiare. Pentru asta se dă bătălia, de fapt, în Rusia și acesta este modelul pe care îl propagă Rusia prin sateliții pe care îi are în diferite țări, inclusiv în Republica Moldova, în anumite situații.